Aandoening

Melanoom

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker.

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen in de huid. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Kwaadaardige pigmentcellen kunnen in principe overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een al lang bestaande moedervlek. Maar een melanoom kan ook ontstaan in een volstrekt ‘gave’ huid. Een melanoom groeit door in de diepere lagen van de huid.  Daardoor kan een melanoom ook uitzaaien.

 

Lees meer

Nazorg

Als de behandeling is afgerond, blijft u onder controle bij de medisch specialist. Het aantal controlebezoeken bij uw dermatoloog of chirurg is afhankelijk van de kenmerken van het melanoom. Soms hoeft u maar één keer terug te komen voor een (eenmalig) controlebezoek. Het kan ook zijn dat u vaker terug moet komen voor controle in het ziekenhuis, gedurende een aantal jaren. U spreekt met uw behandelend arts af hoe vaak u wordt gecontroleerd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis houdt zich voor de controles aan de landelijke richtlijn ‘Melanoom’.

Oncologische nazorg

U kunt ook deelnemen aan oncologische revalidatie. Oncologische revalidatie is gericht op het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en onzekerheid. Door deelname kan de kwaliteit van leven verbeterd worden. 

Wat zijn de vooruitzichten?

De vooruitzichten van iemand die een melanoom heeft gehad, hangen sterk af van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen. Hoe groot die kans is, is weer afhankelijk van de kenmerken van het melanoom. Hoe dunner het melanoom, des te groter de kans op volledige genezing.

Let op uw huid

Na behandeling van een melanoom is het belangrijk uw huid goed in de gaten te houden. Als nieuwe moedervlekken ontstaan of als bestaande moedervlekken veranderen, kunt u het best contact opnemen met uw huisarts of dermatoloog. Let ook op huidveranderingen in de omgeving van het operatielitteken. Ook is het verstandig te letten op eventuele vergroting van lymfeklieren. Overmatige blootstelling aan zonlicht en vooral zonverbranding moet u vermijden. Uw dermatoloog zal u meer informatie geven over hoe u uw huid goed in de gaten kunt houden.

Code DER-735
Laatste revisie: 23 juli 2019 - 09:06