Headerafbeelding
interne-geneeskunde-gesprek
Behandeling

Ustekinumab door de dermatoloog

Ustekinumab is een medicijn dat ontstekingen vermindert bij psoriasis en artritis psoriasis. 

Bij deze ziekten valt de lichaamsafweer de eigen cellen aan waardoor deze ontstoken raken. Ustekinumab onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DER-736
Laatste revisie: 2 maart 2023 - 15:03
Hoe verloopt de behandeling?

Ustekinumab door de dermatoloog

Injectie bestellen

De injectie ustekinumab bestelt u zelf bij de Jeroen Bosch Apotheek.

U kunt de bestelling mailen naar: info@jeroenboschapotheek.nl. U kunt natuurlijk ook bellen, telefoonnummer: (073) 553 59 99. De apotheek legt de injectie voor u klaar.

Belangrijk!

Zorg dat u de injectie 3 tot 5 werkdagen vóór uw afspraak heeft besteld!

U krijgt ustekinumab via een injectie vlak onder de huid ingespoten op de buik, arm of het been. De doktersassistente van de polikliniek Dermatologie geeft u deze injectie. U maakt hiervoor een afspraak op de polikliniek. Iedere 12 weken komt u op de polikliniek Dermatologie voor deze injectie. U komt eerst bij de dermatoloog, daarna geeft de doktersassistente u de injectie.

Er wordt 2 x per jaar bloed geprikt om eventuele bijwerkingen of infecties uit te sluiten.

Waar moet u op letten tijdens behandeling met ustekinumab/Stelera?

Infecties

Ustekinumab zorgt dat uw lichaam minder goed weerstand kan bieden tegen infecties. Let daarom goed op de symptomen van een infectie, zoals:

  • koorts, griepachtige symptomen, zweetaanvallen ‘s nachts;
  • vermoeidheid of kortademigheid, hoest die niet overgaat;
  • warme, rode en pijnlijke huid of een pijnlijke huiduitslag met blaren;
  • brandend gevoel bij het plassen;
  • diarree.

Heeft u één van deze klachten, bel dan uw huisarts of dermatoloog. Bij ernstige infecties kan het zijn dat we ustekinumab tijdelijk stoppen.

Zwangerschap en borstvoeding

We adviseren u om tijdens de behandeling met ustekinumab niet zwanger te worden of borstvoeding te geven. Als u met de behandeling bent gestopt, mag u de eerste 15 weken niet zwanger worden. Het medicijn blijft namelijk nog enige tijd in uw lichaam achter.

Operatie

Overleg altijd met uw dermatoloog als u weet dat u een operatie moet ondergaan. Bij sommige operaties is het nodig om ustekinumab tijdelijk te stoppen of preventief antibiotica te starten.

Vaccinatie

Overleg met uw dermatoloog als u een vaccinatie moet krijgen. Sommige vaccinaties mogen niet gegeven worden tijdens gebruik van ustekinumab. De griepprik mag wel en wij adviseren u deze jaarlijks via uw huisarts te halen.

Buitenland

Gaat u naar het buitenland en moet u ustekinumab meenemen? Dan heeft u een medische verklaring nodig. Vraag hierom bij uw dermatoloog. Ustekinumab moet u koel bewaren. Bewaar het bij een vliegreis in uw handbagage, aangezien het kan bevriezen in het bagageruim van het vliegtuig.

Kanker

Medicijnen zoals ustekinumab verminderen de activiteit van het afweersysteem en dit kan de kans op kanker vergroten. De kans hierop is echter klein. Onderzoeken tonen aan dat er mogelijk een iets vergrote kans op het krijgen van huidkanker is. Vertel het uw dermatoloog als u ooit (enige vorm van) kanker heeft gehad.

Bijwerkingen

Op de plaats van de injectie kunt u last krijgen van roodheid, jeuk en zwelling. Deze verschijnselen verdwijnen binnen 3 tot 5 dagen vanzelf.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Infecties van de neus, keel of luchtwegen, diarree, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid, depressie, rugpijn, spierpijn en vermoeidheid.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.