Headerafbeelding
Zorgverlener bereidt een operatie op de Poliklinische Operatiekamer voor.
Behandeling

Kleine operatieve behandeling bij de MKA-chirurg

Bij een kleine behandeling haalt de kaakchirurg een plekje, vlekje, bultje of stukje weefsel weg.

Soms is het noodzakelijk om dat stukje op te sturen naar de patholoog zodat het onderzocht kan worden onder de microscoop.

Lees meer

Wanneer vindt er een kleine ingreep plaats?

Een kleine operatieve ingreep kan nodig zijn bij de volgende aandoeningen:

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code MON-075
Laatste revisie: 16 augustus 2023 - 15:23
Hoe verloopt de behandeling?

Kleine operatieve behandeling bij de MKA-chirurg

  • Plan zo min mogelijk in op de dag van behandeling en de dag erna. Dus sporten, vergaderingen en etentjes even uitstellen. De meeste mensen hebben ongeveer 2 tot 3 dagen last na een behandeling. Daarna gaat het geleidelijk aan beter.
  • Zorg dat er ijs klaar ligt zodat u kunt koelen zodra u thuis komt.
  • U kunt eventueel een uur voor de behandeling paracetamol innemen (lees de bijsluiter voor dosering). Na de behandeling krijgt u van ons een recept mee voor pijnstillers.

Na het verdoven brengen we u naar de poliklinische operatiekamer (POK). Wanneer de verdoving is ingetrokken, gaat de behandeling van start. De kaakchirurg haalt het stukje weefsel eruit en hecht zo nodig het wondje.

  • Wij adviseren u na de behandeling te koelen met ijs. Dit zorgt voor minder zwelling.
  • Spoel uw mond als dat nodig is. De arts schrijft dit dan voor.
  • Soms moeten de hechtingen eruit gehaald worden. Dit gebeurt meestal na 10 dagen.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Als er een stukje weefsel onderzocht moet worden, is de uitslag meestal na 10 dagen bekend. Vooraf vertellen we u of de kaakchirurg de uitslag met u zal bespreken, of dat u daarvoor contact kunt opnemen met uw tandarts of huisarts.

Met vragen belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30.