Headerafbeelding
Foto mobiele telefoon in hand
Behandeling

Hartfalen thuismonitoring

Mensen met hartfalen kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.

Bij thuismonitoring hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Patiënten die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden behandeld voor hartfalen, kunnen meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Meedoen is vrijwillig. Dit onderzoek, de HEARTS studie, richt zich op eigen regie bij patiënten met chronisch hartfalen. Ook onderzoeken we ervaren gezondheid, ziektelast, mate van zelfzorg en de aan hartfalen gerelateerde ziekenhuisopnames. 

Betrokken afdelingen

Code CAR-146
Laatste revisie: 9 december 2024 - 15:04
Hoe verloopt thuismonitoring?

Hartfalen thuismonitoring

Bij thuismonitoring voert u metingen over uw gezondheid in via een app op uw telefoon of tablet. Deze metingen komen binnen in het Monitoringscentrum.

Wijken de metingen af? Dan nemen we contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Wanneer dat nodig is, overleggen we met de verpleegkundig specialist. Zo houden we u goed in de gaten. Ook kunnen we snel uw medicijnen aanpassen als dat nodig is.

U heeft een smartphone of tablet nodig. Hierop installeert u de Thuismeten app.

Daarnaast hebben we uw e-mailadres nodig. U kunt uw e-mailadres en mobiele telefoonnummer zelf wijzigen in MijnJBZ.

Via een e-mail krijgt u informatie waar u de app kunt downloaden en hoe u kunt inloggen. 

Van het Monitoringscentrum krijgt u een bloeddrukmeter. Hiermee kunt u uw bloeddruk en hartslag meten. U krijgt ook een weegschaal van het Monitoringscentrum. De metingen kunt uw via de Thuismeten-app doorsturen naar het Monitoringscentrum.

Hoe geeft u metingen door via de app?

In de app krijgt u uitleg over het meten van de bloeddruk en hartslag. U vult de gegevens in in de Thuismeten-app. Als u op 'verstuur' drukt, dan komt de meting binnen bij het Monitoringscentrum.

Om uw gewicht te meten, gebruikt u de weegschaal die u van het Monitoringscentrum heeft gekregen. Vanaf de app verstuurt u de meting naar het Monitoringscentrum.

Hoe vaak en wanneer doet u de metingen?

Dit hangt af van uw situatie.

Moeten de medicijnen bij u nog goed worden ingesteld (optitratie)?

  • Dan meet u elke dag uw gewicht. Doe dit telkens op hetzelfde tijdstip en met vergelijkbare kleding aan of zonder kleding. Zorg dat de weegschaal op een harde ondergrond staat.
  • Ook uw bloeddruk/hartslag meet u elke dag. Dit doet u het liefst in de ochtend en in rust, 1 uur nadat u uw medicijnen heeft ingenomen.

Heeft u chronisch hartfalen?

  • Ook dan meet u elke dag uw gewicht. Telkens op hetzelfde tijdstip en met vergelijkbare kleding aan of zonder kleding. Zorg dat de weegschaal op een harde ondergrond staat.
  • Uw bloeddruk/hartslag meet u 2 keer in de week. Dit doet u het liefst in de ochtend en in rust, 1 uur nadat u uw medicijnen heeft ingenomen.

Zelfmanagement

Wanneer u een periode gebruik heeft gemaakt van de Thuismeten-app, bekijkt uw verpleegkundig specialist of u over kunt gaan naar zelfmanagement. In dit programma mag u zelf uw meetschema bepalen. U stuurt uw waardes nog wel in naar het ziekenhuis, maar het Monitoringscentrum krijgt geen automatisch signaal als de waardes afwijken. U moet hier zelf contact over opnemen. Wanneer u een bericht stuurt, zien de verpleegkundigen van het Monitoringscentrum dit wel altijd. Zij kunnen vervolgens uw ingestuurde waardes bekijken.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

Daarnaast kunt u terecht bij de vrijwilligers van de Vriendendiensten in het voorlichtingscentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (aan de Boulevard).

U kunt ook via de 'Thuismeten-app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!