Zwangere vrouw in winterkleding

Zwanger, kinderwens en coronavaccinatie

Ben jij zwanger of wil je graag zwanger worden en twijfel je over een coronavaccinatie? Dat snappen we heel goed. Door alle berichten is het moeilijk te bepalen wat het beste voor jou en je kindje is. We willen je helpen in de keuze door je op deze webpagina te verwijzen naar betrouwbare informatie. Zo kun jij de juiste keuze kunt maken voor jou en je kindje.

Webinar Zwanger (worden) en coronavaccinatie 

Bekijk het webinar hier terug:Donderdag 9 december hebben de gynaecologen en verloskundigen van @VerlosDenBosch een webinar gegeven over het thema vaccineren en zwanger zijn of zwanger willen worden. Samen met een arts microbioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, delen zij alles wat ze weten over vaccinatie en zwangerschap.

Afbeelding: patiënte bij arts - zwangeren en vaccinatie
Webinar - 9 december

De meest gestelde vragen

Jennifer
"Godzijdank ben ik nog zwanger"

Verhaal van Jennifer

Alle belangrijke informatie op een rij

Extra voorlichting spreekuur

We kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van alle informatie toch nog vragen hebt. Tijdens een controle afspraak in het ziekenhuis is er niet altijd genoeg tijd om verder in te gaan op je vragen. Daarom start er vanaf 6 december 2021 een extra voorlichtingsspreekuur. Na de afspraak met de gynaecoloog of verloskundige kun je terecht bij een van onze voorlichters. Zij hebben ruim de tijd om je extra informatie te geven over de gevolgen van een vaccinatie. Je mag ook een afspraak maken voor een gesprek. Gebruik daarvoor het contactformulier zwanger en coronavaccinatie.

Boostervaccinatie

Werk je met kwetsbare patienten? Dan kan het zijn dat je nu al in aanmerking komt voor de boostervaccinatie. Het advies voor zwangeren is ook om deze booster te nemen, omdat er aanwijzingen zijn dat de werking van de vaccinaties naar verloop van tijd minder worden. Het blijft belangrijk je goed te beschermen tegen corona. 

Informatiekaart

De Nederlands Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft een informatiekaart gemaakt over zwanger zijn en vaccineren. Deze kaart helpt je met het maken voor de keuze wel of geen prik.

Bekijk de kaart

Kinderwens en coronavaccinatie

Thuisarts.nl heeft speciaal informatie geschreven voor vrouwen met een kinderwens.

Ga naar thuisarts.nl

Websites voor meer informatie

Wil je meer weten over cornavaccinatie en zwangerschap? Bekijk dan eens onderstaande websites. De informatie hierop te vinden is samengesteld door de beroepsverenigingen van gynaecologen en verloskundigen. Op deze websites lees betrouwbare informatie. Het doel van deze website is om ondersteuning te bieden bij het nemen van beslissingen als het gaat om je gezondheid. Alle informatie die je hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.

De website DeGynaecoloog is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

De website De verloskundige is een website gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Verloskundigen.

De verloskundige

DeGynaecoloog

Podcast zwangere op de IC

Podcast 'De Dag' gaat over wat er gebeurd als je als zwangere op de IC terecht komt. Wat deze vrouwen in het ziekenhuis te wachten staat is niet niks, vertelt Liesbeth van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Zij werkt zelf in het AMC in Amsterdam en moet moeilijke en ingrijpende gesprekken voeren met vrouwen voordat zij op de IC in slaap worden gebracht.

Eén van die vrouwen doet, anoniem, ook haar verhaal in de podcast. Zij belandde met 25 weken zwangerschap in het ziekenhuis en heeft nu bijna een jaar later nog altijd moeite om die periode achter zich te laten.

Luister de podcast

Maatregelen in het ziekenhuis

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, hebben gynaecologen voorzorgsmaatregelen genomen rondom de zwangerschapcontroles en de bevalling in het ziekenhuis.

Bekijk de pagina Zwanger & bevallen en het coronavirus

Code COR-061
Laatste revisie: 20 januari 2022 - 14:20