Zwangeren maken thuis een hartfilmpje van hun baby

Zwangeren in de Bossche regio kunnen vanaf mei dit jaar thuis een hartfilmpje (CTG) van hun baby maken. Voorheen moesten zwangeren die extra zorg nodig hebben hiervoor opgenomen worden in het ziekenhuis. Nu krijgen ze een koffertje mee met daarin een mobiel CTG-apparaat. Eenmaal per dag sluiten zij het CTG-apparaat aan. De gegevens worden direct doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar het hartfilmpje beoordeeld wordt.

Jozette Stienen (34) was een van de eerste vrouwen die op het einde van haar zwangerschap thuis dagelijks een CTG mocht maken. “Ik vond het een hele geruststelling om thuis het hartje te kunnen horen van mijn kind. Het gaf me een veilig gevoel om op deze manier meer inzicht in en controle te hebben over mijn zwangerschap. Het was ook heel praktisch dat ik niet elke dag naar het ziekenhuis hoefde of zelfs opgenomen moest worden. Ik heb thuis nog een kleine en zo kon ik alles goed met de dagelijkse zaken thuis combineren.

Zorg op afstand

“Elke dag hebben we contact met de zwangeren die gebruik maken van CTG-thuismonitoring. Nadat ze het CTG hebben gemaakt bellen ze ons op” vertelt gynaecoloog Jacques Dirken. “Samen bespreken we wat we hebben gezien en hoe we verder gaan. De zwangeren komen elke week ook een keer naar de polikliniek, want naast de data van het hartfilmpje willen we ook weten hoe het verder met de zwangeren gaat” geeft Jacques Dirken aan

Thuismonitoring biedt veel voordelen. “Sommige vrouwen zijn helemaal niet ziek, maar hebben om medische redenen toch regelmatig een CTG nodig. Deze vrouwen lagen voorheen soms wel weken in het ziekenhuis” aldus verpleegkundige Antoinette Vissers. “Nu kunnen deze vrouwen rustig thuis zijn en krijgen ze toch de zorg die ze nodig hebben”.

Code ZRG-077
Laatste revisie: 8 augustus 2019 - 11:43