Zorg in de laatste levensjaren

In de laatste levensjaren is het van belang zorgvuldig om te gaan met tijd. Dat kan als je weet wat voor iemand belangrijk is en je op zijn wensen en behoeften kunt aansluiten. En dat is wat wij willen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

We willen weten in die laatste jaren wie je graag nabij wil hebben, waar en van wie je zorg wil ontvangen en op welke plaats je uiteindelijk wil sterven. Wij willen dat gesprek aangaan. Hoe moeilijk dat soms ook is voor patiënt en zorgverlener.

Het verhaal van Ko

Ko van Krieken is een man die midden in het leven staat. Als calculator bij een groot bouwbedrijf is hij trots op de mooie dingen die hij maakt. Hij is dit jaar 39 jaar getrouwd met bakkersdochter Loesjean. Hun zoon Jarric woont in Oss en bouwt zijn eigen bestaan op. Dat de wereld er van de ene op de andere dag anders kan uitzien, weten ze maar al te goed. Ko, Loesjean en Jarric leven namelijk al bijna vijftien jaar met nierkanker.

“Ik heb het geluk gehad de juiste personen op de juiste plaats te krijgen”, vindt Ko. “Ze zijn begaan met de mens. Niet met de patiënt, maar met de mens achter de patiënt. Er wordt bijvoorbeeld ook aan Loesjean gevraagd hoe het met haar gaat.” Ko hoeft niks speciaals te doen. Zolang hij kan blijven werken en de dingen kan doen die hij leuk vindt, heeft zijn leven voor hem zin. Voor hem geen ‘achter de geraniums-effect’.

Dat het einde nadert, weet Ko wel. Maar nu geniet hij van de natuur: “Het is weer een nieuwe lente. Ik heb er weer een jaar op zitten.”

Meer weten?

Lees meer over dit onderwerp in ons digitaal magazine: Leven tot het einde

Wil je meer informatie over hoe er wordt samengewerkt in de regio op dit onderwerp? Kijk dan hier: U hebt gezocht op de zorg in de laatste levensjaren - Vivent.

Code JBZ-006
Laatste revisie: 8 december 2023 - 11:49