Dinsdag 2 januari 2018

Wisselexpostie De Gaanderij: Henrie van Geffen

Vanaf november 2017 tot maart 2018 is in De Gaanderij bij Tolbrug werk te zien van Henrie van Geffen. Hij toont zijn aquarellen. Tolbrug nodigt u uit om te komen kijken in De Gaanderij.

De Gaanderij heeft al diverse exposities georganiseerd in revalidatiecentrum Tolbrug. Het biedt regionale en landelijke kunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren. De Gaanderij is onderdeel van de kunstroute van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en open voor publiek.

nieuws 20180302 schilderij henri van geffen

Over de kunstenaar

Henrie van Geffen is geboren in Schijndel (1949). Hij maakt al sinds 1975 aquarellen. Hij is met deze techniek begonnen nadat hij in het atelier van Wim en Trees van Hooff in Vught een opleiding heeft gevolgd. Hij heeft zich toen drie jaar lang bekwaamd in techniek en compositie van het aquarelleren. Van Geffen werd door zijn toenmalige werkgever architectenbureau De Twee Snoeken erg gestimuleerd. Een gunst die hij altijd als voorrecht heeft ervaren. Vanaf 2011 is Henrie van Geffen met de VUT en heeft hij alle tijd en aandacht voor het tekenen en aquarelleren. Hij observeert het landschap en de natuur in alle jaargetijden. In zijn werk richt hij zich op stillevens, dorps- en stadsgezichten en zo nu en dan portretten. Dit heeft geresulteerd tot talrijke aquarellen met een opzienbarende progressie in techniek en compositie.

Inspiratiebronnen

Zijn belangrijkste inspiratiebron zijn de schilderijen van de wereldberoemde Willem Turner (1775-1851) en Salomon van Ruysdael (1602-1670). De gebruikte techniek, kleurgebruik, de composities en het contrast van hun schilderijen spreekt hem erg aan. Van Ruysdael maakt zeer realistisch werk en schilderachtige landschappen. Turner maakte voornamelijk landschappen met een losse vluchtige toets vol vaart en beweging. Beide kunstenaars hebben door hun totaal verschillende manier van schilderen een eigen stijl ontwikkeld met duidelijk herkenbare beelden. Dat is ook het doel waar Henrie van Geffen in zijn werk naar streeft.

Daarnaast haalt hij ook inspiratie uit de beleving van zijn naast omgeving, in een stad, dorp of een landschap. Met name het prachtige licht en de mooi gelegen dorpen en steden in Italiaanse of Franse landschappen. En ook de sierlijke kustlijnen van Kroatië geeft hem veel inspiratie voor het maken van een aquarel.

Dit verklaart ook zijn fascinatie voor de schilders Turner en Ruysdael. De lichtval en het "vangen" van licht in verf en water speelt een belangrijke rol.

Over zijn werk

Henrie van Geffen: "Ik ben zelf niet zo zeer op zoek naar een natuurgetrouwe afbeelding van de werkelijkheid. Ik gebruik de aanblik van een mooi landschap of dorpsgezicht als grondstof voor mijn eigen beelden of ideeën. Op mijn eigen manier maak ik een compositie op papier. Het is een combinatie van realiteit en abstractie. Toch is herkenbaarheid van de voorstelling op papier mijn uiteindelijke doelstelling". Het is een aanpak die enigszins afwijkt van die van de doorsnee aquarellist, die naar de natuur schildert. "Het is een aanpak met verrassende resultaten, soms geslaagd en soms niet geworden wat ik voor ogen had", aldus Henrie van Geffen.

Lees hier meer informatie over de kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Laatste revisie: 18 januari 2019 - 14:53