Werkmap en praatplaat voor kinderen met overgewicht

Een gezonde leefstijl bij kinderen met overgewicht heeft een begeleiding nodig die voor iedereen goed te begrijpen is. Daarom zijn ze binnen het expertise centrum bij Kindergeneeskunde gestart met het project ‘Zorgpad Gezonde Leefstijl’.

Om het hele gezin inzicht te geven in de verschillende gevolgen van overgewicht, is er een werkmap en praatplaat ontworpen. Want een leefstijlverandering is voor iedereen lastig en moeilijk, daarom moet het zo duidelijk mogelijk uitgelegd worden.

De werkmap bevat o.a. illustraties en (medische) informatie op maat. Maar ook wordt besproken hoe ze om kunnen gaan met hun gevoelens of met tegenslagen, hun dagelijkse beperkingen maar zeker ook de mogelijkheden die ze hebben. Alles is gefocust op positieve gezondheid van deze kanjers. De inhoud van het zorgpad wordt op de individuele, jonge patiënt afgestemd zodat iedereen een eigen map heeft die bij hen past.

Het totale Zorgpad duurt ongeveer 2 jaar en de map wordt door onder andere de kinderartsen, verpleegkundig specialisten, psycholoog, diëtiste of fysiotherapeut tijdens een bezoek aan het spreekuur gebruikt. Aan de hand van de praatplaat kan via illustraties uitgelegd worden welke weg zij in die 2 jaar gaan bewandelen.

Op onderstaande  foto zie je twee initiatiefnemers van dit mooie project: Martine Timmermans (l) met 2 werkmappen en Jolanda van Delft (r) met de praatplaat. Martine en Jolanda werken allebei veel met kinderen en uit de mooie en positieve reacties die zij krijgen, blijkt wederom dat beeldspraak een van de sterkste manieren blijft om met elkaar te communiceren. Zeker bij kinderen.

Voor de financiële ondersteuning hiervan klopten ze zij ons aan en wij vonden dit een erg mooi project dat we het zeker wilden helpen ontwikkelen.

Zorgpad Gezonde Leefstijl Kinderafdeling

Code VRIEND-217
Laatste revisie: 12 januari 2022 - 17:06