Maandag 4 februari 2019

Wereldkankerdag 4 februari: rozen, brownies en paarse lintjes

Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én hun naasten of nabestaanden. Ook in het JBZ wordt er aandacht besteed en wel met rozen, brownies en lintjes. Daarnaast vindt er in het JBZ op deze dag een overleg plaats met (zorg)partners over aanvullende oncologische zorg.

Wereld Kankerdag 2019

Stichting Vrienden van het JBZ deelt op 4 februari koffie met brownies uit aan patiënten van de klinische oncologie afdeling en van het Oncologische Centrum. Patiënten van het Oncologische Centrum krijgen ook een roos uitgereikt van het Vicky Brownhuis. Voor medewerkers van de kliniek Oncologie & Hematologie en Oncologisch Centrum is een paars lintje beschikbaar. Hiermee kunnen zij patiënten en hun naasten laten zien dat je kanker niet alleen draagt.

Tijdens het overleg in het JBZ op 4 februari met (zorg)partners in de regio wordt gesproken over verschillende lopende initiatieven op het gebied van aanvullende oncologische zorg. Een idee is om tot een platform te komen voor patiënten en verwijzers met doorverwijsmogelijkheden. Het overleg vindt plaats met onder meer Farent, Fyneon, Vivent en het Vicki Brown huis.

Domique Jaspars kent het belang van aanvullende zorg: “Ziek zijn is meer dan een medisch verhaal. De oncologische revalidatie in het JBZ met kracht- en conditietraining, bijvoorbeeld, heeft me sterker gemaakt. De gesprekken met de psycholoog. De mindfulness-cursus die ik volgde in Vught. Ik heb geleerd me te ontspannen en anders te denken en kijken. Geniet van wat je ziet. Blijf in het moment. Zo heb ik de rust gevonden en die kun je heel goed gebruiken tijdens, maar ook na een heftige ervaring als de mijne.”

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 5 februari 2019 - 08:32