Zaterdag 3 november 2018

Wanneer kan ik in het JBZ terecht bij een arts?

Binnen hoeveel dagen kun je bij ons terecht voor een afspraak bij een arts op de polikliniek? Dat is op 1 november 2018 bij meer dan 80% van de specialismen minder dan 28 dagen. 

Ziekenhuizen in Nederland moeten er naar streven om het aantal dagen voordat je een afspraak hebt zo kort mogelijk te houden en liefst onder de 28 dagen.

Dat onze wachttijden soms langer zijn, heeft veel verschillende redenen. Zo komen er bijvoorbeeld mensen uit andere regio’s naar ons toe als ze bij hun eigen ziekenhuis langer moeten wachten. Daardoor worden de wachttijden bij ons langer. Dat maakt weer dat mensen naar andere ziekenhuizen gaan en de wachttijden bij ons weer korter worden. De tijden kunnen zo per maand verschillen.

Zo laag mogelijk

Voor een aantal specialismen geldt dat er regelmatig langere wachttijden zullen zijn. Dat komt omdat er steeds meer mensen een beroep doen op hun zorg. Dit is onder meer een gevolg van de vergrijzing. We begrijpen dat het vervelend is als je langer op een afspraak moet wachten. Het spreekt voor zich dat wij ons best doen onze wachttijden zo laag mogelijk te houden. Vooral natuurlijk voor mensen in onze eigen regio.

Kassa

Kassa heeft onderzoek gedaan naar de wachttijden onder 40 van de 100 ziekenhuizen in Nederland. Daar deed het programma vanavond (3 november) verslag van. De redactie heeft gekeken hoe lang de wachttijden waren per ziekenhuislocatie. Wij hebben er vijf: Den Bosch, Zaltbommel, Rosmalen, Drunen en Boxtel. Bij de laatste vier wordt door artsen meestal maar één dagdeel per week spreekuur gehouden. Dat betekent dat je voor deze locaties vaak wat langer moet wachten. Toch kiezen mensen ondanks de soms langere wachttijden graag voor deze locaties. Vooral omdat ze dichtbij huis zijn en kleinschalig.

Spoed

Wij kijken voor de wachttijden altijd naar hoe lang het duurt voordat je bij ons terecht kunt of dat nou in Boxtel is of in Den Bosch. Dat is dus bij meer dan 80% van de specialismen 28 dagen of minder. En spoed? Mensen die direct zorg nodig hebben, gaan altijd voor!

Laatste revisie: 17 januari 2019 - 13:27