Voorlichting
Het is belangrijk om te weten wat u te wachten te staat als u een onderzoek, ingreep of behandeling krijgt. Het helpt u in de voorbereiding als u weet wat er gaat gebeuren.
Waar vindt u de informatie?
U krijgt in ons ziekenhuis mondelinge informatie van uw zorgverlener tijdens uw afspraak. Ook krijgt u schriftelijke informatie over de onderzoeken of behandelingen die u (mogelijk) gaat krijgen. Of soms is er een voorlichtingsfilm die u kunt kijken.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt steeds meer informatie digitaal aan, via de website, apps en uw MijnJBZ. Wilt u de informatie die u nodig heeft liever op papier ontvangen? Dan kan dat ook nog steeds. Vraag er eventueel naar bij uw zorgverlener.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt digitaal informatie aan via:
- De website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen vindt u op onze website.
- MijnJBZ: Als patiënt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) of Tolbrug Specialistische Revalidatie heeft u toegang tot MijnJBZ. Dit is een website die gekoppeld is aan het beveiligde Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het JBZ. Op MijnJBZ staan niet alleen uw medische gegevens maar bijvoorbeeld ook uw afspraken en digitale vragenlijsten. Uw zorgverlener kan steeds vaker de informatie die voor u van toepassing is, voor u klaarzetten in uw MijnJBZ. U kunt de informatie dan altijd weer terugzoeken.
- Voorlichtingbijeenkomsten: regelmatig organiseren wij voorlichtingsbijeenkomsten. In de agenda kunt u zien welke bijeenkomsten er gepland zijn.
Waar kunt u terecht met vragen?
Kunt u de informatie waar u naar op zoek bent niet vinden? Kijk dan eerst of uw vraag misschien bij de Veelgestelde vragen staat. Is dit niet het geval? Stel uw vraag dan bij een van de onderstaande afdelingen:
- De polikliniek: Medische vragen kunt u alleen stellen aan uw behandelaar. U kunt uw behandelaar bereiken via de polikliniek van het specialisme waar u onder behandeling bent. U kunt de contactgegevens van de verschillende poliklinieken opzoeken.
- E-consult via MijnJBZ: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt u de mogelijkheid om via een beveiligde e-mail vragen te stellen aan uw behandelaar. Dit heet een e-consult.
- Voorlichtingscentrum: Hier kunt u terecht met al uw vragen over de zorg. Ook kunt u uitleg krijgen over het gebruik van MijnJBZ. De vrijwilligers van Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis laten u graag zien hoe u hiervan gebruik kunt maken en kunnen u helpen bij eventuele problemen.
- Taalpunt: Heeft u moeite met lezen of schrijven? Wij helpen u graag bij ons Taalpunt bij het lezen van onze folders of invullen van onze vragenlijsten. Ook kunt u informatie krijgen over taalles bij u in de buurt.
E-mailen met het JBZ
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat zorgvuldig om met uw gegevens en is verantwoordelijk voor het veilig versturen van vertrouwelijke informatie. Omdat standaard e-mail bij het uitwisselen van vertrouwelijke informatie niet voldoet aan wettelijke veiligheidseisen maakt het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruik van 'beveiligd mailen’; ZIVVER.
Zelf online informatie zoeken
Op onze website kunt u zelf op verschillende manieren de juiste informatie zoeken. U kunt zoeken op lichaamsdeel. De aandoening, het onderzoek of behandeling opzoeken in de a-tot-z-lijsten of een zoekopdracht invullen in het zoekvenster.
Op onze website verwijzen wij voor meer informatie ook naar andere websites. We verwijzen alleen naar relevante websites met betrouwbare informatie. Bijvoorbeeld naar websites van (landelijke) patiëntenverenigingen. Voor algemene informatie over gezondheid en ziekten, raden wij Thuisarts aan als onafhankelijke betrouwbare website.
Het kan lastig zijn om in te schatten hoe betrouwbaar de gevonden informatie op internet is. Wij bieden enkele tips bij het zoeken:
- Raadpleeg websites zonder reclame over geneesmiddelen en/of behandelingen.
- Ga na of er een betrouwbare organisatie achter de website zit. Vaak is deze informatie te vinden achter het tabblad ‘over ons’.
- Bezoek websites van patiëntenorganisaties. Zij stemmen veel informatie af met medici. ZorgkaartNederland heeft een overzicht van 279 patiëntenorganisaties.
- Bezoek websites van beroepsverenigingen van (tand)artsen en apothekers. Deze bieden vaak ook informatie voor patiënten.