Onderzoek

Voedingstoestand bepalen met een SGA (Subjective Global Assessment)

Met dit onderzoek kan de diëtist beoordelen of u ondervoed bent of een grote kans heeft op ondervoeding.  

Door uw voedingstoestand te bepalen kan de diëtist dreigende ondervoeding eerder opmerken en behandelen. De SGA-methode passen we toe bij nierpatiënten. Als nierpatiënt heeft u een verhoogde kans op ondervoeding. Hierdoor voelt u zich mogelijk minder fit en daalt uw weerstand.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code V DIE-079
Laatste revisie: 7 juli 2020 - 10:55
Hoe verloopt het onderzoek?

Voedingstoestand bepalen met een SGA (Subjective Global Assessment)

Wij raden u aan om gemakkelijke kleding te dragen. U moet namelijk een deel van uw kleding uit doen, zoals blouse, trui of T-shirt.

  • De diëtist of verpleegkundige bekijkt uw medische voorgeschiedenis. Daarbij beoordeelt zij de gewichtsverandering en de hoeveelheid voeding die u eet of drinkt (voedselinname). De diëtist of verpleegkundige beoordeelt ook de maag-en darmklachten, als u daar last van heeft.
  • Met een lichamelijk onderzoek kijken we of er veranderingen zijn in de lichaams-samenstelling. Op bepaalde plaatsen op uw lichaam onderzoeken we of u onderhuids vet- en/of spierweefsel bent verloren.
  • De diëtist of verpleegkundige neemt een vragenlijst met u door over uw voedselinname.

Het onderzoek gebeurt tijdens een afspraak op de polikliniek. Het duurt ongeveer 20 minuten.

De diëtist vertelt u wat de uitslag is van het onderzoek. Als het nodig is, kan de diëtist samen met u een dieetadvies opstellen dat past bij uw situatie.