Verwijzen naar knie- of schouderspreekuur

Voor Orthopedie is binnen ZorgDomein een aantal veranderingen doorgevoerd, om gerichter te kunnen verwijzen zodat de patiënten direct op het juiste spreekuur worden gezien. Orthopedie is gestart met een knieartrose-  en een schouderspreekuur.

Knieartrosespreekuur

De afdeling orthopedie is gestart met een knieartrosespreekuur. De patiënt met artrose in de knie wordt op de poli onderzocht, behandeld en begeleid door een vakkundig orthopedisch team. Dit gespecialiseerd knieteam bestaat uit een orthopedisch chirurg, een physician assistant en een groot netwerk met verschillende eerstelijnszorgverleners (fysiotherapeut, voedingsdeskundigen, psychologische/psychosomatische zorgverleners etc.).

Voorafgaand aan het bezoek wordt de patiënt optimaal geïnformeerd. Dit wordt bereikt door het aanbieden van een website met tekst, filmpjes, keuzehulp en voorbeelden van diverse behandelopties. Het doel van het kniespreekuur is om samen met de patiënt een keuze te maken voor de juiste behandelstrategie (shared decision making). Door de patiënt van kennis te voorzien en een netwerk aan zorgprofessionals te kunnen bieden sluit de behandeling van de knieklachten zo goed mogelijk aan bij de wensen en vereisten van de patiënt. Het onderscheidende karakter van deze werkwijze is dat de patiënt zijn behandeling samenstelt op basis van het aangereikte materiaal van de behandelaar.

Inclusiecriteria

  • Knieklachten
  • 50+
  • Radiologisch bewezen gonartrose

In ZorgDomein zijn er nu vier mogelijkheden om de patiënt met knieklachten te verwijzen:

  1. Knie algemeen
  2. Kniemeniscusletsel
  3. Kniebandletsel
  4. Knieartrose (mogelijk via speciaal knieartrosespreekuur)

Schouderspreekuur

Tevens is in het sinds kort mogelijk om een patiënt direct naar de schouderspreekuur te verwijzen. Dit is een spreekuur waarbij een orthopedisch chirurg, samen met een schouderfysiotherapeut en een PA-orthopedie, de patiënt in kaart brengt en gezamenlijk een behandelplan opstelt. Sinds 2019 vindt deze één middag per week plaats.

Inclusiecriteria

  • De patiënt heeft al langer dan 3 maanden schouderklachten
  • De patiënt heeft reeds fysiotherapeutische behandeling gehad?

Zie ook: https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/schouderspreekuur

 

Code ZRG-066
Laatste revisie: 1 november 2019 - 10:06