Verhogen zelfredzaamheid stomadrager

Vanaf 1 september 2019 is het Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met een nieuwe pilot om de zelfredzaamheid van nieuwe stomadragers te verhogen. Het streven is dat deze patiënten na operatie naar huis kunnen zonder thuiszorg. En thuis minder te maken krijgen met lekkages en andere stomaproblemen.

In deze pilot van het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden patiënten die een stoma krijgen al vóór de operatie uitgebreid geïnformeerd en gemotiveerd door stomaverpleegkundigen. Patiënten oefenen dan ook al met een nepstoma. Vanaf de dag na operatie worden patiënten dagelijks intensief begeleid door de verpleegkundigen van de afdeling, de stomaverpleegkundigen en de chirurgen om het stomamateriaal zelf aan te brengen, te legen, te knippen en te vervangen. Ook de familie van de patiënt zal bij dit proces worden betrokken. Als de patiënt thuiskomt, bezoekt na enkele dagen een stomaverpleegkundige van MediReva de patiënt nog één keer om de laatste controles uit te voeren en vragen te beantwoorden waar de patiënt in de thuissituatie tegenaan loopt.

Bij een vergelijkbare pilot in een ander ziekenhuis, gaan door deze vorm van begeleiding 9 van 10 patiënten zonder thuiszorg naar huis.

Er zal zorgvuldig beoordeeld gaan worden of ze echt zonder thuiszorg kunnen, en of de zelfzorg goed blijft gaan. Mensen met een verminderde hand- of oogfunctie en mensen die te ziek zijn bijvoorbeeld blijven meestal thuiszorg nodig hebben.

Laatste revisie: 1 november 2019 - 10:20