'Afvallen is niet mijn doel, ik wil veranderen’

Nasra Ahmed (16) uit Kerkdriel was een van de dertig jongeren die meededen aan de bijeenkomst ‘Tieners op gezond gewicht’ van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Weet je wat zo leuk was?” zegt ze. “Er werd nu eindelijk eens gevraagd naar ónze ideeën.”

Nasra

"Nasra is geboren in Somalië en woont sinds 2007 met haar familie in Nederland. Ze tobt al jaren met haar gezondheid. Nasra heeft overgewicht en knieklachten. Ook voelt ze zich vaak somber. “Dat heb ik altijd gehad; ik weet niet waarom.”

Voor haar klachten is Nasra onder behandeling in het JBZ. Daarvandaan kwam ook het idee om mee te doen aan ‘Tieners op gezond gewicht’. Twee bijeenkomsten waarin tieners en hun ouders met elkaar en met zorgverleners spraken over wat zij nodig hebben om te werken aan gezond gewicht. “Ik vond het zo fijn”, zegt Nasra. “Mijn zussen en vriendinnen zijn allemaal dun, die snappen me niet. Maar hier ontmoette ik jongens en meiden met hetzelfde probleem en er werd naar ons geluisterd.”

Niet de enige

De ideeën van de deelnemers zijn door studenten van Avans (met de minor Innovative Studios) later uitgewerkt in productvoorstellen, onder andere een app waar het hele gezin aan deelneemt, en challenges via snapchat. Of Nasra de voorstellen gaat gebruiken, weet ze nog niet. “Voor mij was de bijeenkomst zelf, het contact met – zeg maar – lotgenoten, het belangrijkste. Heel stom, alsof ik toen pas besefte dat ik niet de enige ben die hier mee zit.”

Veranderen

De deelnemers hebben contact gehouden. Via snapchat en whatsapp motiveren ze elkaar en geven ze tips. Nasra: “Ik wist al wel dat je beter drie keer per dag kunt eten dan alleen ’s avonds, maar nu doe ik dat ook echt. Verder probeer ik zoveel mogelijk alles te voet te doen en ga ik elke vrijdag zwemmen. Ik merk al verschil. Op de bijeenkomst moest ik een persoonlijk doel noemen. Ik heb toen niet ‘afvallen’ gezegd, maar ‘veranderen’. Als dat lukt komt de rest vanzelf.

 

Lees meer verhalen

Code JBZ-013
Laatste revisie: 4 december 2023 - 14:43