Veelgestelde vragen over het coronavaccin

Veelgestelde vragen coronavaccin

Waar vind ik betrouwbare informatie over coronavaccins?

Algemene informatie over het coronavaccin vindt u op de website van het RIVM en op de website van de Rijksoverheid

De vaccins zijn zo snel ontwikkeld; is dat wel veilig?

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning heeft er een interessant en betrouwbaar artikel over geschreven, wat in meerdere media is teruggekomen. Lees dit artikel.

Kort samengevat konden coronavaccins zo snel - en even veilig - ontwikkeld worden om de volgende redenen:

  1. Het SARS-CoV-2 virus is een makkelijk doelwit om een vaccin tegen te ontwikkelen. Er was al veel voorwerk gedaan met vaccins tegen het SARS en het MERS coronavirus. Dit zijn virussen die veel op het coronavirus COVID-19 lijken.
  2. De techniek om vaccins te ontwikkelen is enorm verbeterd. De traditionele vaccinontwikkeling was afhankelijk van het 'kweken van virus' in eieren of cellen. Dit was risicovol, duur en tijdrovend. Moderne technieken kunnen deze stap overslaan en direct werken met de genetische code van het virus. De genetische code van COVID-19 was januari 2020 bekend.
  3. Er was voldoende geld beschikbaar door steun van overheden en gezondheidsorganisaties. Daardoor konden meer mensen worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van het vaccin en bedrijven ook de grootschalige productie van hun vaccin opstarten.
  4. De instanties die het vaccin moeten toelaten, zijn vanaf het begin betrokken. Waar mogelijk werden stukjes van het dossier al beoordeeld terwijl trials (onderzoeken) nog liepen. Er zijn vooraf met de vaccinbedrijven afspraken gemaakt over de eisen waar het vaccin aan moet voldoen.
  5. Er zijn voldoende vrijwilligers te vinden voor de studies.

Door al deze factoren konden coronavaccins in recordtempo worden ontwikkeld en getest en gaat de goedkeuring sneller. Er zijn dus geen bochten afgesneden! De veiligheid wordt op exact dezelfde wijze onderzocht en beoordeeld als voor andere vaccins, met dezelfde hoge eisen.

Bekijke ook dit uitlegfilmpje van de Universiteit van Nederland.

Is het Pfizer-vaccin veilig voor mensen met allergieën?

De Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) adviseert dat patiënten met een ernstige of chronische allergie wel het Pfizer vaccin mogen krijgen. 

Het aantal ernstige allergische reacties op vaccins in het verleden en op het Pfizer vaccin tijdens het onderzoek zijn zeldzaam.  Er zijn 2 mogelijke allergische reacties gemeld in het Verenigd Koninkrijk, hiervan zijn nog niet alle details bekend. Patiënten met ernstige allergie voor voeding, insectengif, of medicatie allergie en ook patiënten met mastocytose kunnen wat betreft de NVvAKI gevaccineerd worden met het Pfizer vaccin. Patiënten die eerder een algehele allergische reactie hebben gehad na een vaccin, adviseren we eerst te overgelegen met een (huis)arts voordat het vaccin eventueel wordt toegediend.  Een reactie in het verleden met verhoging, hoofdpijn of vermoeidheid of een pijnlijke gezwollen arm zijn normale bijwerkingen van vaccinaties en zijn geen reden om het vaccin niet te krijgen.

De komende maanden zullen miljoenen mensen gevaccineerd gaan worden en dan is het onvermijdelijk dat er af en toe een allergische reactie op gaat treden. Alle ongewenste reacties worden gemonitord en gerapporteerd. De NVvAKI is hierbij betrokken en wordt op de hoogte gehouden. Mocht blijken dat allergische reacties vaker dan verwacht en bij bepaalde personen vaker optreden dan zal daar actie op ondernomen worden.

Bron: https://www.nvvaki.nl/

Hoe veilig zijn de vaccins op de lange termijn?

U kunt erop vertrouwen dat de vaccins in Nederland veilig zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) test nieuwe vaccinaties uitgebreid voordat ze op de markt komen. Het proces verloopt dus identiek hetzelfde als bij een vaccin dat in tien jaar ontwikkeld wordt. Ook dan weet je niet per definitie meer over de lange termijn effecten.

Wel is algemeen bekend dat vaccins over het algemeen nooit bijwerkingen geven op de lange termijn. Ton de Boer, voorzitter CBG: “Je ziet nauwelijks langetermijneffecten bij vaccinaties. De bijwerkingen van vaccinaties zijn allemaal vrijwel hetzelfde. Een afweerreactie op het vaccin: roodheid op de plek van prikken, wat hoofdpijn, wat verhoging. Dat zijn bekende bijwerkingen in de beginperiode. Daarna zien we eigenlijk geen andere bijwerkingen."

Mijn immuunsysteem lijkt prima. Moet ik me dan wel laten vaccineren?

Bij mensen met een goed afweersysteem, het overgrote deel van de bevolking, is het toch aan te raden om te vaccineren. Het helpt namelijk uw afweersysteem een beetje. Iemand die een goed immuunsysteem heeft, zal een goede reactie op het vaccin hebben. Dat betekent dat u een hoge mate van bescherming krijgt en dat is wat we willen bereiken. Als iemand ervoor kiest om zich niet te laten vaccineren, dan is het immuunsysteem nog niet klaar voor die reactie. Zo kan het virus zich delen en daardoor kunt u het verspreiden. Datzelfde geldt voor de griep. Er zijn mensen die helemaal niet zo ziek worden van de griep, maar toch besmettelijk zijn.

Gelden er voor mijn aandoening of situatie nog extra adviezen?

Het is mogelijk dat er voor uw specifieke situatie of aandoening bepaalde (extra of afwijkende) adviezen gelden. Overleg met uw huisarts of specialist.

De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna bevatten geen levend verzwakte virussen.

Op dit moment is er een grote kans om besmet te raken met het coronavirus. Heeft u een verstoorde afweer, bijvoorbeeld vanwege een onderliggende ziekte, een behandeling met medicijnen die de afweer onderdrukken, of chemotherapie? Dan is het advies om u te laten vaccineren met een van de twee beschikbare vaccins. Vaccinatie heeft wel wat minder effect als uw afweersysteem niet zo goed werkt. Op deze pagina van het RIVM vindt u adviezen voor verschillende onderliggende ziektes en voor verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Ook de websites van de patiëntenverenigingen geven hier duidelijke informatie over. Mogelijk wordt bij u overwogen om een bepaalde tijd te laten zitten (interval) tussen het tijdstip waarop u uw medicijnen inneemt/toegediend krijgt en de vaccinatie. 

Als er weer nieuwe vaccins in Nederland beschikbaar komen, beoordelen we of bovenstaande ook voor die vaccins geldt.

Zie ook onderstaande pagina’s:

Kan ik het vaccin nemen als ik geopereerd moet worden?

Het RIVM adviseert om u niet te laten vaccineren binnen 48 uur voor of na een geplande operatie. Eventuele bijwerkingen van de vaccinatie zijn dan verdwenen. Zo ontstaat er geen verwarring of eventuele complicaties komen door de operatie of door het vaccin.

Wanneer ben ik aan de beurt voor vaccinatie?

Wanneer u aan de beurt bent voor vaccinatie wordt bepaald door het RIVM. Uw huisarts of specialist kan geen voorrang voor u regelen. 

U kunt op de website van de overheid zien wat de planning is voor vaccinatie tegen het coronavirus. 

Code COR-052
Laatste revisie: 24 februari 2021 - 16:50