Veel gestelde vragen over mondneusmaskers

Ben ik verplicht om een mondneusmasker te dragen in het Jeroen Bosch ziekenhuis?

Ja, u bent verplicht om in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een mondneusmasker te dragen. Ook als u al gevaccineerd bent. We doen dit om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen. En ook met een mondneusmasker op houden we 1,5 meter afstand.

Kunnen jullie mij dwingen om een mondneusmasker op te doen?

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis bent u verplicht het mondneusmasker te dragen dat wij u bij de ingang aanreiken. Ook als u al gevaccineerd bent. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de zorg in ons ziekenhuis. Wij kunnen u niet dwingen om het mondneusmasker te dragen, maar wij mogen u wel de toegang tot het ziekenhuis weigeren als u dat niet doet.

Moet mijn kind een mondneusmasker op?

Kinderen onder 13 jaar hoeven geen mondneusmasker te dragen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, tenzij het kind klachten heeft die overeenkomen met coronaklachten.

Wat voor mondneusmasker moet ik dragen?

In het ziekenhuis krijgt u van ons bij de screening een medisch mondneusmasker (type IIR). Dit medisch mondneusmasker is nieuw en schoon en beschermt tegen het COVID-19 virus.

Waar moet ik het mondneusmasker dragen?

Draag het medisch mondneusmasker dat u van ons krijgt, zolang u in het ziekenhuis bent.

Het medisch mondneusmasker mag alleen af als:

• een zorgverlener vraagt het af te doen in de spreekkamer, tijdens een onderzoek of behandeling.
  • u in een horecagelegenheid gaat zitten en daar iets te eten of drinken bestelt.

Als ik toch altijd een mondneusmasker op moet, dan hoef ik toch niet meer door de screening?

Het is belangrijk voor uw zorgverlener om te weten of u gezondheidsklachten heeft die overeenkomen met coronaklachten. Daarom blijft de screening nodig.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden, ook al draag ik een mondneusmasker?

Jazeker! 1,5 meter afstand is nog steeds een algemene maatregel.

Ik zie personeel zonder mondkapje. Hoe kan dit?

Het deel van het ziekenhuis waar de zorgverleners werken, is niet openbaar. Daar kan niet iedereen naar binnen lopen. Daar wordt gewerkt conform het medisch beleid van het JBZ en geldt de mondkapjesplicht niet.

Bij bijvoorbeeld de afdeling Patiëntenregistratie en de Apotheek kunnen mensen binnenlopen. Medewerkers hoeven hier echter geen mondkapje te dragen, omdat de balies zijn voorzien van transparante (beschermings)schermen.

Natuurlijk dragen zorgverleners wel een mondneusmasker wanneer zij dat in een onderzoek of gesprek met u nodig vinden.

Mag ik vragen of de arts een mondkapje op doet?

Ja, dat mag. Als uw arts geen mondneusmasker op heeft omdat dit medisch niet hoeft, kunt u toch vragen of hij of zij er een wil dragen. Het gaat erom dat u zich veilig voelt bij de zorg die we u geven.

Code COR-048
Laatste revisie: 19 juli 2021 - 06:53