Veel gestelde vragen over mondkapjes

Ben ik verplicht om een mondkapje te dragen in het Jeroen Bosch ziekenhuis?

Ja, u bent verplicht om in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een mondkapje te dragen. We doen dit om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen. En ook met een mondkapje op houden we 1,5 meter afstand. Vanaf 1 december 2020 is in Nederland een mondkapje in publieke binnenruimtes ook wettelijk verplicht.

Kunnen jullie mij dwingen om een mondkapje op te doen?

Vanaf 1 december 2020 is een mondkapje in publieke binnenruimtes in Nederland wettelijk verplicht. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bent u verplicht een mondkapje dragen. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de zorg in ons ziekenhuis. Wij kunnen u niet dwingen om een mondkapje te dragen, maar wij mogen u wel de toegang tot het ziekenhuis weigeren als u dat niet doet. Er zijn een aantal medische uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje. Wij adviseren u een verklaring van uw huisarts mee te nemen om aan te tonen dat u onder de uitzonderingen valt.

Moet mijn kind een mondkapje op?

Kinderen onder 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, tenzij het kind klachten heeft die overeenkomen met coronaklachten.

Wat voor mondkapje moet ik dragen?

Het mondkapje moet een niet-medisch mondkapje zijn. Dit zijn dezelfde maskers die u ook in het openbaar vervoer moet dragen en overal kunt kopen. U mag een stoffen masker of een wegwerpmasker gebruiken. We vragen u zelf voor dit mondkapje te zorgen.

Een face-shield (doorzichtige kap voor het gezicht) geldt NIET als mondkapje.

Hoe kom ik aan een mondkapje?

Wij vragen u zelf een mondkapje mee te nemen naar het ziekenhuis.

Waar moet ik het mondkapje dragen?

U doet het mondkapje op voordat u het Jeroen Bosch Ziekenhuis binnenkomt. U moet het dragen in alle publieke binnenruimtes van het ziekenhuis. Dat zijn:

• hoofd- en zijgangen
  • liften en trappenhuizen
  • wachtruimtes van behandelafdelingen
  • horeca
  • toiletten
  • apotheek en winkels

Het mondkapje mag alleen af als:

• een zorgverlener vraagt het af te doen in de spreekkamer, tijdens een onderzoek of behandeling;
  • u in een horecagelegenheid gaat zitten en daar iets te eten of drinken bestelt;
  • naast het bed van een patiënt zit, op 1,5 meter afstand van de patiënt.

Als ik toch altijd een mondkapje op moet, dan hoef ik toch niet meer door de screening?

Het is belangrijk voor uw zorgverlener om te weten of u gezondheidsklachten heeft die overeenkomen met coronaklachten. Daarom blijft de screening nodig. Heeft u klachten die op corona wijzen, dan krijgt u van ons bij de ingang van het ziekenhuis een medisch mondneusmasker. Dit medisch mondneusmasker blijft u dragen totdat u het ziekenhuis verlaat.

Ik ben erg benauwd, moet ik toch een mondkapje op?

Kunt u geen mondkapje dragen, bijvoorbeeld vanwege ernstige benauwdheid, geef dit dan aan bij de screening bij de ingang. Dan begeleidt een medewerker u naar uw afspraak. Deze medewerker draagt een medisch mondneusmasker.

Hoe draag ik veilig een mondkapje?

Bekijk dit filmpje  over hoe je een mondkapje moet opzetten en wanneer je een mondkapje moet vervangen.

Bekijk ook deze informatie van de rijksoverheid

Ik heb klachten die wijzen op corona of zit in thuisquarantaine en moet toch komen. Wat voor mondkapje moet ik op?

Bij binnenkomst in het ziekenhuis, draagt u uw eigen mondkapje. Vertel bij de ingang dat u klachten heeft die wijzen op corona of in thuisquarantaine bent. U krijgt dan een medisch mondneusmasker van het ziekenhuis. U houdt dit masker op tijdens uw hele bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Moet ik buiten ook een mondkapje op?

Buiten hoeft u geen mondkapje te dragen.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden, ook al draag ik een mondkapje?

Jazeker! 1,5 meter afstand is nog steeds een algemene maatregel.

Ik zie personeel zonder mondkapje. Hoe kan dit?

Het deel van het ziekenhuis waar de zorgverleners werken, is niet openbaar. Daar kan niet iedereen naar binnen lopen. Daar wordt gewerkt conform het medisch beleid van het JBZ en geldt de mondkapjesplicht niet.

Bij bijvoorbeeld de afdeling Patiëntenregistratie en de Apotheek kunnen mensen binnenlopen. Medewerkers hoeven hier echter geen mondkapje te dragen, omdat de balies zijn voorzien van transparante (beschermings)schermen.

Natuurlijk dragen zorgverleners wel een mondneusmasker wanneer zij dat in een onderzoek of gesprek met u nodig vinden.

Mag ik vragen of de arts een mondkapje op doet?

Ja, dat mag. Als uw arts geen mondneusmasker op heeft omdat dit medisch niet hoeft, kunt u toch vragen of hij of zij er een wil dragen. Het gaat erom dat u zich veilig voelt bij de zorg die we u geven.

Mag ik als patiënt met coronaklachten toch naar het ziekenhuis komen?

Uw arts/verwijzer beslist over het nut en noodzaak van een fysiek bezoek aan het ziekenhuis. Het is belangrijk dat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Ook met klachten kunt u naar het ziekenhuis komen. U krijgt bij de screening een medisch mondneusmasker aangereikt. Draag het mondneusmasker tot u het ziekenhuis weer verlaat. En ook met een mondkapje op houden we 1,5 meter afstand.

Let op:

Heeft u corona? Of bent u op corona getest, maar heeft u de testuitslag nog niet? Bel dan eerst de polikliniek/afdeling waar u uw afspraak heeft. Zij bespreken met u de mogelijkheden voor uw afspraak.

Mag ik als bezoeker of begeleider met coronaklachten toch naar het ziekenhuis komen?

Nee, begeleiders en bezoekers met gezondheidsklachten die overeenkomen met coronaklachten, zoals hoesten, niezen, keelpijn of koorts, mogen niet naar het ziekenhuis komen. Dit geldt ook voor begeleiders die in thuisquarantaine zijn.

Code COR-048
Laatste revisie: 30 november 2020 - 11:40