Uniek samenwerkingsverband wondzorg regio Den Bosch

21 november 2019

Jaarlijks zijn er 12.700 complexe wonden in de regio Den Bosch. Wonden die na drie weken behandeling nog steeds niet genezen zijn. Deze wonden zijn vaak zeer pijnlijk en invaliderend. In sommige gevallen is amputatie het laatste redmiddel. Maar liefst 21 organisaties in de Bossche regio sloegen de handen ineen om de behandeling van complexe wonden samen te verbeteren. Een samenwerkingsverband van unieke omvang en met maar één doel: het verhogen van kwaliteit van leven door een snellere wondgenezing. 

Het netwerk waarin bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen, huisartsen, thuiszorg en ziekenhuis samenwerken bestaat nu twee jaar. De samenwerking levert mooie resultaten op. Waar vroeger ieder zijn eigen behandelmethode had en eigen wondverzorgingsproducten gebruikte, zijn nu kennis en ervaring uitgewisseld en best practices ontwikkeld. Of mensen nu thuis zijn of in het ziekenhuis, vrijwel overal ontvangen ze dezelfde bewezen goede behandeling met dezelfde producten. De gespecialiseerde wondverpleegkundigen vormen hierin de belangrijkste schakel. 

Patiënten geven terug zeer tevreden te zijn met de nieuwe werkwijze. Het netwerk wil deze tevredenheid om twee redenen graag cijfermatig onderbouwen: om aan te kunnen tonen dat de werkwijze daadwerkelijk een positief effect heeft op de genezing van complexe wonden en om verder te kunnen verbeteren.

Schakel: ruim 25 gespecialiseerde verpleegkundigen

Er zijn nu ruim 25 gespecialiseerde wondzorgdeskundigen werkzaam binnen de verschillende zorgorganisaties in de Bossche regio. Organisaties die geen eigen gespecialiseerde wondverpleegkundige hebben, kunnen een beroep doen op een van de wondverpleegkundigen van hun collega’s. Binnen het ziekenhuis is een wondexpertisecentrum ingericht waar patiënten naar verwezen kunnen worden. In samenspraak met de patiënt en alle betrokken disciplines wordt de diagnose gesteld en een passend behandelplan opgesteld. Op den duur is het de bedoeling dat er een wondexpertiseteam is, bestaande uit gespecialiseerde verpleegkundigen, dat op locatie advies kan geven en de behandeling kan starten.

Diagnoseapp en wondwijzer

Alle professionals in de regio hebben toegang tot een app waar onderlinge werkafspraken op staan. Onderdeel van deze app is een beslisboom waarmee zorgprofessionals die betrokken zijn bij complexe wondzorg diagnoses kunnen stellen. Vastgesteld kan worden wat voor soort wond het is én, belangrijker nog, wat de onderliggende oorzaak is. Daardoor kan gerichter worden behandeld en kan de wond sneller en beter genezen. Als tweede hulpmiddel is een wondwijzer gemaakt waarin staat welke materialen het beste kunnen worden gebruikt voor welke wond. 

21 organisaties

Bij het wondzorgnetwerk zijn de volgende organisaties betrokken: Brabantszorg, Buurtzorg, Cura Excellent, Domus Magnus, Hospice de Duinsche Hoeve, Interzorg, IVT, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Laverhof, Ouderenzorg Annenborch, Pantein, Schakelring, Sint Josefoord, Thebe, Van Neynsel, Vivent, Vughterstede, Zorggroep Beroemd, Zorggroep Chronos, Zorggroep Elde Maasduinen, Zorgplein Maaswaarde.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis. 
Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Byvanck,  afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 84 48 of e-mail : s.byvanck@jbz.nl

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:56