Donderdag 14 juni 2018

Uniek pakket maatregelen tegen schadelijke effecten nachtdienst

Mensen die in de nachtdienst werken, hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. 

nieuws 20180614 hoofdbeeld ic

Een rapport van de gezondheidsraad aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte daar in oktober 2017 melding van. De Intensive Care (IC) heeft om die reden  een uniek pakket aan maatregelen geïntroduceerd om de schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Er zijn op de afdeling onder meer speciale oranje en blauwe brillen, gezonde voeding en een energypod voor powernaps gekomen. En wat blijkt? Verpleegkundigen voelen zich fitter.

Astrid Salet, intensivist: “We moeten in het ziekenhuis goed voor onze patiënten zorgen én voor onszelf. Dat doen we nu nog te weinig. Na een bijeenkomst over burn-out, besloot ik op mijn eigen afdeling tot actie over te gaan. Te beginnen bij het dragelijker maken van de nachtdienst. Het leuke is dat ik daarbij alleen maar enthousiaste medestanders op mijn pad vind. Zoals ons unithoofd Jo van Bussel.” Samen bedachten ze een plan om de werkomstandigheden tijdens de nachtdienst op de IC te verbeteren. “Want ja, je kunt de nachtdienst niet opheffen maar wel de schadelijke effecten terugdringen. Daarom hebben we nu een uniek pakket samengesteld”, aldus Jo.”

Gezonde nachtvoeding

Jo en Astrid richtten zich op dingen die typisch zijn voor de nachtdienst. Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord. Jo: “In overleg met Frank Bekkers en de koks van de keuken bieden we nu gezonde voeding aan tijdens de nachtdienst. Die zijn super enthousiast over het project, echt leuk om hierin met hen samen te werken. Mooi neveneffect is dat verpleegkundigen naar eigen zeggen in hun privéleven ook gezonder zijn gaan eten.”

nieuws 20180613 innovatie ic

Alerter en beter slapen

De speciale oranje en blauwe brillen die op de afdeling zijn geïntroduceerd, worden ook door piloten gebruikt om jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren. De blauwe brillen maken alerter en de oranje varianten weren blauw licht en verbeteren de kwaliteit van je slaap. IC-verpleegkundige Jacco Vermeulen is enthousiast over de maatregelen die genomen zijn: “Alleen al de aandacht voor het onderwerp geeft me energie en ook rust. Ook ik vind de nachtdienst pittig en ik merk dat de maatregelen me helpen om de dienst beter door te komen. Ik ben fitter in de nacht en slaap overdag veel beter.”

Powernap tijdens je dienst

“Het allermooiste is de energypod”, zegt Astrid. “Die is uniek. Op een ICT-bedrijf na zijn wij de enige in Nederland die er één hebben staan. Hierin kunnen onze mensen een powernap doen tijdens hun dienst. Het is bewezen dat een powernap van twintig minuten je een energieboost geeft. Daar is de energypod dan ook op ingesteld.”

Onderzoek

Twee researchverpleegkundigen doen onderzoek naar de effecten van de maatregelen. “Onze verpleegkundigen geven aan zich nu al fitter te voelen. “Wij gaan er dus in ieder geval mee door”, aldus Astrid.

Laatste revisie: 11 januari 2019 - 12:43