Vrijdag 13 maart 2020

Tijdelijke corona-afdeling

Op dit moment neemt het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland toe. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) richt zich hierop in. De afdeling Longgeneeskunde is tijdelijk ingericht als een Corona-afdeling. Longpatiënten worden nu op een andere afdeling verzorgd.

Op de Corona-afdeling liggen patiënten die positief zijn getest op het Coronavirus (COVID-19). Deze patiënten worden cohort verpleegd, in strikte isolatie. Onder cohort-isolatie wordt verstaan het in één ruimte verplegen van meerdere patiënten die met corona besmet zijn. Bezoek kan niet langskomen. De verpleegkundige neemt elke dag telefonisch contact op met de eerste contactpersoon van de patiënt.

Het JBZ en diens zorgverleners hebben ervaring met dit type afdelingen; sinds 2018 wordt er in het griepseizoen een griepafdeling geopend. Hier liggen mensen die besmet zijn met influenza.

De zorgverleners op de Corona-afdeling nemen – net als op de griepafdeling - gerichte voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van een muts, mondneusmasker, handschoenen en schort.

Corona Team

Op de afdeling werkt een multidisciplinair team van zorgverleners. In dit team werken geriaters, internisten en longartsen samen met verpleegkundigen om zo de optimale zorg voor patiënten te kunnen bieden.

De meerwaarde van een Corona- afdeling met een vast team is dat de reguliere verpleegafdelingen van het ziekenhuis worden ontlast door patiënten met Corona zoveel mogelijk op één afdeling te plaatsen.

Laatste revisie: 13 maart 2020 - 18:27