Symposium Week van de Orthopedie

In het kader van de ‘Week van de Orthopedie’ organiseerde de vakgroep orthopedie een avondsymposium voor huisartsen, fysiotherapeuten en andere paramedici met als titel “zwaargewichten in de orthopedie”.

Om 18.00 uur was er een gezamenlijk buffet, wat wederom fantastisch was vormgegeven door de afdeling keuken en catering. De eerste spreeksters was Drs. Eline van der Valk, internist i.o. in het Erasmus MC, Rotterdam en als promovenda verbonden aan het Centrum Gezond Gewicht. Zij nam het aanwezige publiek mee in een zeer boeiend verhaal over obesitas en de multifactoriële oorzaken en aanpak hiervan. Onder andere zoemde ze in op de rol van stress en cortisol bij overgewicht en andere cardiovasculaire ziekten, het onderwerp waarop zij aan het promoveren is.

Week van de Orthopedie

De tweede spreker van de avond was Drs. Geert van Hoof, Medisch adviseur innovatie en advies CZ. Hij heeft de aanwezige geïnformeerd over de stand van zaken rond de GLI (gecombineerde leefstijl interventie) de mogelijkheden hiervan voor de verschillende zorgprofessionals, de bekostiging en de rol van de zorgverzekeraar.

Hierna was het de beurt aan een van onze eigen “zwaargewichten”, Drs. Huub Hamelinck, orthopedisch chirurg. In een bevlogen betoog heeft hij de rol van leefstijl in de orthopedie onder de loep genomen met de focus op (stoppen) met roken. Hij vertelde wat zijn bijdrage is aan het helpen van de patiënt om te stoppen met roken en het belang hiervan voor de patiënt, de orthopeed en de kosten van de verhoogde kans op complicaties. Kort belichtte hij de goede samenwerking met Sinufema in het Jeroen Bosch ziekenhuis.

Als afsluiting van de avond heeft onderzoeker Dr. Babette van der Zwaard het publiek meegenomen in de wereld van overgewicht, orthopedie en de evidence hierachter. Zij vertelde o.a. over haar eigen onderzoek in samenwerking met de orthopedie over sarcopenie en de verhoogde kans op complicaties bij het plaatsen van een nieuwe heup- of knieprothese. Opvallend in haar betoog was dat 35,2% van de patiënten welke een THP of een TKP hebben gekregen in 2018 obees zijn.

Wij vonden het een geslaagde avond met een opkomst van meer dan 130 zorgprofessionals uit de regio, inhoudelijke goede presentaties in een prettige sfeer. De avond werd afgesloten met een informele borrel om verder te discussiëren over de huidige samenwerking en  verder vorm te geven aan samenwerking met elkaar!

Code ZRG-067
Laatste revisie: 8 augustus 2019 - 11:39