Woensdag 5 september 2018

Stoelgymnastiek tijdens de dialyse

Deze week is in het JBZ een pilot gestart 'Bewegen tijdens Dialyse'. Dialyseverpleegkundige Peter van Baast ontving begin dit jaar € 10.000 van de Nierstichting om dit project vorm te geven. Samen met collega’s Sjan van Son en Erik van Overbeek zijn ze met een pilot gestart waarbij 27 mensen twee keer per week kunnen meedoen aan stoelgymnastiek. 15 minuten lang en begeleid door een assistent fysiotherapeut. Onderzoek wijst uit dat bewegen tijdens de dialyse een positieve invloed heeft op fitheid en gezondheid. Het zou dus het gezondheidswelzijn van de mensen die bij ons dialyseren moeten verhogen.

Stoelgymnastiek mevrouw Oomen

Mevrouw Oomen (80) is een van de eerste mensen die meedoet aan de stoelgymnastiek. “Ik heb altijd al aan sport gedaan. Ik heb gehockeyd en geskied en ja, dat wordt als je ouder wordt natuurlijk wel minder. Maar ik ben nog steeds lenig en vind het noodzakelijk om dat te blijven. Dialyseren is maar een saaie bedoening, er is niks te beleven, dus dit is een welkome afleiding. Het had van mij wel langer mogen duren. Maar ik ben dan ook nog steeds een bewegelijk type en misschien niet helemaal de gemiddelde patiënt”, lacht ze.

“In de zomer zit ik altijd zes maanden op de camping. Dan ben ik lekker aan het vissen en tuinieren. Alle kleintjes komen dan ook, het is altijd een volle bak bij mij”, zegt meneer Haussmans (71) met een brede glimlach.” Ook hij is altijd sportief geweest. “Tot mijn 68ste liep ik nog marathons. Zelfs na de hartoperatie op mijn veertigste. Door een longtumor was het daarmee gedaan. Ik heb lang in het ziekenhuis moeten liggen en was eigenlijk al opgegeven. Maar er is nog veels te veel te doen en ik blijf mijn grenzen verleggen. Deze gymnastiek is wel makkelijk voor mij, het mag best wat zwaarder. Maar ik vind het leuk en het is goed om soepel te blijven.”

Fysiotherapeut Hans Koks loopt de eerste paar weken nog mee met de assistent fysiotherapie. “We doen nu oefeningen voor bijvoorbeeld nek, schouders en benen. Het zijn geen zware of moeilijke oefeningen, we laten mensen nu eerst even kennismaken. Daarna is het de bedoeling dat we de oefeningen op maat gaan aanbieden. Wie meer kan, mag meer doen. Je ziet hier hoe belangrijk de groepsdynamiek is. Er hebben zich een aantal mensen per unit opgegeven en je ziet dat anderen ook gaan meedoen. Je zult zien, binnenkort doet is iedereen in zijn stoel aan het gymnastieken.”

Bewegen tijdens de dialyse heeft een positieve invloed op fitheid en gezondheid, het verbetert de conditie en heeft een beschermende werking tegen het optreden van onder andere een hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking. Daarnaast is het een vorm van afleiding, naast bijvoorbeeld het doen van een spelletje, tv kijken of internetten. Ook andere dialysecentra in binnen- en buitenland bieden hun dialysepatiënten beweging aan.

Peter: “De deelnemers aan de pilot ontvangen op twee momenten (voor en na de pilot) een vragenlijst over hun gezondheidstoestand en kwaliteit van leven. Doel hiervan is om er achter te komen of het gezondheidswelzijn wordt verhoogd door te bewegen tijdens dialyse. Als dat zo is, willen we alle dialysepatiënten dit bewegingsprogramma kunnen aanbieden.”

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 15 januari 2019 - 14:54