Fysiotherapeut doet onderzoek van de knie van een jongeman

Sport medisch onderzoek preventief hart en vaten

U kunt dit onderzoek laten doen als u wilt weten wat de conditie is van uw hart en vaten.

Maar ook als u wilt weten welk risico u heeft op hart- en vaatziekten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

U moet meenemen naar uw afspraak op het Sport Medisch Centrum:

• uw legitimatiebewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Soms moet u zich extra voorbereiden op uw afspraak in het SMC. Bijvoorbeeld als u een onderzoek of behandeling krijgt. Dit leest u bij de informatie over uw onderzoek of behandeling.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code SMC-008
Laatste revisie: 27 december 2019 - 15:52
Hoe verloopt het onderzoek?

Sport medisch onderzoek preventief hart en vaten

Waar meldt u zich in het SMC?

U meldt zich bij het Sport Medisch Centrum JBZ

Marathonloop 9

5235 AA ’s-Hertogenbosch.

De ingang van het Sport Medisch Centrum zit in Sporthal ‘De plek’ op de eerste etage. Daar meldt u zich bij de Infobalie.

Bloedprikken

Voor het onderzoek laat u bloedprikken. Hiervoor moet u nuchter zijn, dat wil zeggen dat u minimaal zes uur voor het bloedprikken niets meer mag eten of drinken. U kunt hiervoor terecht op een van de prikposten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Als u al voor het onderzoek bloed laat prikken, kan de sportarts de uitslag hiervan bespreken als u het sport medisch onderzoek heeft.

• Uw geldig legitimatiebewijs.
  • De ingevulde vragenlijst die u thuisgestuurd heeft gekregen.
  • In geval van sportmedische klachten: sportmaterialen die belangrijk zijn voor het onderzoek, zoals sportschoenen enzovoort.
  • Sportkleding, sportschoenen en een handdoek voor het inspanningsonderzoek.

Hoe bereidt u zich voor?

• U mag zich vanaf twee dagen voor het onderzoek niet meer zwaar inspannen. Dus u mag ook niet aan een sportwedstrijd meedoen.
  • Wanneer u een behaarde borstkas hebt, vragen we u om deze thuis te scheren.
  • U mag vanaf twee uur voor het onderzoek geen grote maaltijd meer gebruiken. U kunt een broodmaaltijd meenemen voor na het onderzoek.
  • Heeft u klachten over uw gezondheid? Voelt u zich niet fit? Heeft u koorts? Gebruikt u medicijnen? Meldt u dit dan aan de arts vóórdat u aan het inspanningsonderzoek begint.

Pedalen

De volgende pedalen zijn aanwezig:

• Look pedalen (KEO easy).
  • Shimano SPD.
  • SPD-SL.
  • Toe clips.

Als u andere pedalen heeft dan kunt u deze meenemen. Pedalen op de testfiets kunnen bevestigd worden met steek- en inbussleutel 15.

Inspanningsonderzoek op eigen racefiets

Het is mogelijk om het inspanningsonderzoek te doen op uw eigen racefiets. Vanzelfsprekend gaan we heel voorzichtig om met uw fiets. Het Sport Medisch Centrum is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan uw eigendommen.

Inspanningsonderzoek op loopband

Wilt u het inspanningsonderzoek op de loopband doen? Overleg dit dan eerst met de sportarts.

Een sportarts en een functieassistent voeren het onderzoek uit. Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Tijdens het onderzoek gebeurt er het volgende:

De functieassistent

• meet uw lengte, gewicht, vetpercentage, buikomvang en bloeddruk.
  • maakt een hartfilmpje (E.C.G.) in rust.
  • neemt een maximale inspanningsonderzoek af. Tijdens het onderzoek controleert de functieassistent uw hart met een hartfilmpje (E.C.G.) en uw bloeddruk.

Heeft u gekozen voor een inspanningstest met een E.C.G. en ademgasanalyse? Dan krijgt u ook een longfunctieonderzoek. Tijdens de inspanningstest doet de functieassistent ook een ademgasanalyse.

De sportarts

• neemt met u de vragenlijst door. Deze heeft u vooraf toegestuurd gekregen.
  • luistert naar uw hart en longen.

Na het inspanningsonderzoek kunt u gebruik maken van de doucheruimte.

De sportarts geeft u na het onderzoek advies over de uitslagen van de onderzoeken, uw hartslagen, de trainingszones en het lichamelijk onderzoek. Hiermee kunt u zien hoe het gesteld is met uw conditie, maar ook of er fysieke klachten zijn waarmee u rekening moet houden bij het sporten en wat het risico op hart- en vaatziekten is.

U krijgt een schriftelijk verslag van de uitslagen van de onderzoeken.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft dan kunt u bellen naar het secretariaat van het Sport Medisch Centrum. Zij zijn te bereiken op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer: (073) 553 35 53 en via e-mail: secretariaat@smcjbz.nl