Donderdag 28 februari 2019

Snelle nazorg voor botbreuken na de vakantie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

In vakantieperiodes komen er veel mensen op de Traumapolikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) met trauma’s door ongevallen die op vakantie zijn gebeurd. Een goed voorbeeld hiervan zijn botbreuken na een skiongeluk. Dr. Doeke Boersma, traumachirurg in het JBZ: “Door een verbeterproject kunnen we de overgang van een ziekenhuis in het vakantieland naar het JBZ nog gemakkelijker maken. Zo kunnen mensen sneller in het JBZ terecht.”

Patiënt in Gipskamer, artikel Traumaspreekuur - Traumapolikliniek

Snel een afspraak op het Traumaspreekuur

Omdat er tijdens en na de vakantieperiodes meer mensen dan normaal met botbreuken langskomen op de Traumapolikliniek, wordt daarop voorbereid. Elke dag zijn er speciale Traumaspreekuren op de polikliniek. Tijdens elk spreekuur is een aantal plekken gereserveerd voor mensen met botbreuken van de vakantie, zodat zij sneller geholpen kunnen worden. Meestal kunnen zij al binnen één à twee werkdagen terecht bij de specialist in botbreuken en andere trauma’s, de traumachirurg. “Het is een uniek concept in Nederland, waar het vaak langer duurt voordat iemand met een vakantietrauma in een ziekenhuis terecht kan.” aldus traumachirurg en polsspecialist Doeke Boersma. “Met name omdat deze mensen al even met de breuk rondlopen, is het van belang dat ze snel geholpen en eventueel geopereerd worden.”

Ook voor huisartsen, die soms al benaderd worden door hun patiënten vanuit het buitenland, helpt dit project om duidelijkheid te geven waar ze hun patiënten naartoe kunnen sturen. Uiteraard kunnen ook mensen die in een ander ziekenhuis in Nederland behandeld zijn na een ongeluk, snel in het JBZ verder behandeld worden.

Dvd’s

Van het ziekenhuis in het vakantieland krijgen mensen vaak de eerder gemaakte röntgenfoto’s mee op een dvd. Om snelle en goede zorg te leveren, wordt de mensen gevraagd om deze dvd eerder in het ziekenhuis af te geven. Zo’n dvd is vaak moeilijk of niet te lezen. Door de dvd eerder af te geven is van tevoren duidelijk of er bijvoorbeeld opnieuw foto’s gemaakt moeten worden. In het JBZ wordt de breuk door een traumachirurg van tevoren beoordeeld. Waar nodig wordt er een deelspecialist betrokken vanuit de intensieve samenwerking tussen traumachirurgen, orthopeden en plastisch chirurgen. Hierdoor worden mensen meteen door de juiste specialist geholpen met een goede diagnose en behandeling. Op die manier kunnen mensen beter en efficiënter geholpen worden, waardoor de kwaliteit van de zorg nog verder toeneemt.  

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 28 februari 2019 - 13:30