Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Helende natuur in casestudy Jeroen Bosch Ziekenhuis tijdens Dutch Design Week

vrijdag 18 oktober 2013

Van 19 tot en met 27 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Meer dan 2000 ontwerpers presenteren slimme oplossingen en inventieve ontwerpen voor de wereld van morgen. Het afgelopen jaar heeft ontwerpbureau STUDIO 1:1 in samenwerking met DS landschapsarchitecten gewerkt aan een onderzoeksproject waarbij geprobeerd is de natuur, waar het Jeroen Bosch Ziekenhuis rijkelijk mee bedeeld is, nog dichter op de gevel te halen zodat patiënten en medewerkers er nog meer van kunnen genieten. De onderzoekers hebben onder andere de zangintensiteit van vogels onderzocht en de periodes waarin bepaalde vlinders vliegen. Door ‘protheses’ aan te brengen (bijvoorbeeld nestkastjes) kunnen deze natuurlijke activiteiten dichterbij worden gehaald. Er is een speciale klok ontwikkeld, die de bioritmes in het landschap in beeld brengt. Patiënten zouden bijvoorbeeld op die manier kunnen zien of horen, dat op dit moment de tjiftjaf of de houtduif actief is. Gedurende de Dutch Design Week zijn de resultaten te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Monnikenwerk’ in de 4Apostelenkerk, Bergmannstraat 76, Eindhoven. Na afloop wordt bekeken hoe de ideeën werkelijkheid zouden kunnen worden.

 

Ontwerpbureau STUDIO 1:1 uit Rotterdam heeft samen met DS landschapsarchitecten uit Amsterdam met dr. Bert van der Horst (Leerstoel Chronobiologie en Gezondheid, ErasmusMC) als extern deskundige een onderzoeksproject gedaan, waarbij het doel is “de grens tussen de binnenkant en buitenkant van een ziekenhuis te verzachten”. Voor dit onderzoeksproject hebben zij een subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De afgelopen tien maanden heeft het onderzoeksteam verschillende ziekenhuizen bezocht die een healing environment voor hun patiënten en bezoekers nastreven. Gedurende de onderzoeksperiode hebben zij zich gericht op overeenkomsten tussen natuurlijke ritmes (biologische klok) en ritmes van het ziekenhuis of patiënten met als doel de grens tussen binnen en buiten te verkleinen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis bleek het verst te zijn als het gaat om de rol van natuur in de healing environment. Daarom hebben de onderzoekers het Jeroen Bosch Ziekenhuis gekozen als casestudy om verder uit te werken. Ook omdat de landschappelijke context (Gement, tuinen) hiervoor ideaal lijkt.

 

    

De methodiek, de gedachtegang waarop het hele project is gebaseerd.

 

Meer informatie

Meer informatie over het project 'De biologische klok' vindt u op de website van Studio 1:1. Wilt u meer informatie over de tentoonstelling 'Monnikenwerk'? Kijk dan op de website van de Dutch Design Week. Of bekijk de uitnodiging.   


Zoeken

Lees voorLees voor | Print