Headerafbeelding
MDL verpleegkundige in gesprek met vrouw in spreekkamer
Onderzoek

Drukmeting in de slokdarm (Slokdarmmanometrie)

Bij een slokdarmmanometrie bekijkt de arts de werking van de slokdarm en de kringspier tussen de slokdarm en de maag.

Als de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld slikklachten, voedsel kan niet goed meer door de slokdarm (passageproblemen) of pijnklachten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-160
Laatste revisie: 12 maart 2024 - 16:10
Hoe verloopt het onderzoek?

Drukmeting in de slokdarm (Slokdarmmanometrie)

Eten en drinken

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor het onderzoek. U mag vooraf gewoon eten, maar liever niet teveel. We raden een licht ontbijt aan, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Tijdens het onderzoek

  • De verpleegkundige brengt via uw neus een dun slangetje met een aantal drukmetertjes tot in de maag. Dit kan het gevoel geven dat u moet overgeven. Zodra het slangetje is ingebracht, heeft u er weinig last meer van.
  • Nadat het slangetje is ingebracht gaat u op een bed te liggen. Daarna krijgt u met een spuitje 15 keer een slokje water in uw mond. Na ieder slokje water worden de bewegingen in de slokdarm vastgelegd.
  • Na ongeveer 20 minuten gaat het slangetje uit uw neus en is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek kunt u een ‘rauw’ gevoel in de keel hebben. Dit verdwijnt vaak weer binnen 24 uur. Dropjes of snoepjes kunnen hier een beetje tegen helpen.

Het duurt ongeveer 3 weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt daarna de uitslag van uw behandelend arts bij uw volgende afspraak op de polikliniek.

Als u vragen heeft kunt u bellen naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51.