Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Slikvideo met behulp van logopedie

Bij een slikvideo wordt uw slikfunctie onderzocht door de radioloog. 

Met behulp van röntgenstralen worden tijdens het slikken opnamen gemaakt van uw mond, keel en slokdarm. Tijdens het onderzoek worden contrastmiddelen gebruikt. Hierdoor wordt de binnenkant van de mond, keel en slokdarm zichtbaar op de röntgenopnamen.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek/deze behandeling voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek/de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek/de behandeling kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-066
Laatste revisie: 21 november 2023 - 13:02
Hoe verloopt het onderzoek?

Slikvideo met behulp van logopedie

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U hoeft zich voor het onderzoek niet uit te kleden. Zorg ervoor dat u geen metalen knoopjes of een beugel-beha draagt. Sieraden (oorbellen, kettingen en (tong)piercings) moeten af/uit voor het onderzoek. Metaal is namelijk zichtbaar op het röntgenbeeld en kan de beoordeling van de röntgenbeelden beïnvloeden.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Uw slikbeweging wordt in beeld gebracht. Daarvoor is het nodig dat u verschillende hoeveelheden en diktes van contrastmiddel slikt. Het contrastmiddel wordt vermengd met voeding: water, yoghurt en brood. De logopedist geeft u de voeding aan en geeft instructies wanneer u de voeding moet doorslikken. De radioloog maakt de röntgenopnamen.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van röntgenstraling minimaal.

Door het contrastmiddel krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal. U kunt zelfs last van verstopping krijgen. Dit kunt u voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). De eerste dagen na het onderzoek kan de ontlasting wit gekleurd zijn door het contrastmiddel.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog bekijkt samen met de logopedist de beelden van het onderzoek. Zij geven hun bevindingen door aan uw behandelend arts.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De radioloog en de logopedist vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt ook dan vragen stellen.

De afdeling Radiologie en afdeling Logopedie zijn op werkdagen bereikbaar van
08.00 tot 17.00 uur:
Telefoonnummer afdeling Radiologie: (073) 553 26 00
Telefoonnummer afdeling Logopedie: (073) 553 61 55