Headerafbeelding
Vrouw met kind kijkend naar binnentuin
Behandeling

Sedatie bij kinderen

Wanneer kinderen een behandeling krijgen die pijnlijk kan zijn, kunnen ze zo gespannen zijn, dat zij daar last van hebben.

Dan kunnen we rustgevende medicijnen gebruiken om angst en pijn bij uw kind te verminderen. Dit noemen we sedatie. 

Lees meer

Een behandeling in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed voor te bereiden en te begeleiden. Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, en uw kind om jullie te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-747
Laatste revisie: 19 oktober 2023 - 15:47
Hoe verloopt de behandeling?

Sedatie bij kinderen

De voorbereiding van uw kind op de sedatie is belangrijk. Uw kind krijgt sedatie omdat hij of zij angstig is. Voorbereiding is het begin kan de angst verminderen. Begin hier thuis al mee!

Wat kunt u doen?

Uw kind krijgt tijdens een sedatie een kapje op het gezicht. Uit het kapje komt het lachgas. Het is belangrijk uw kind daarop voor te bereiden.

U kunt thuis oefenen door uw kind te laten spelen met een plastic bekertje waarbij u de onderkant heeft uitgeknipt. Tijdens het spel zet u het bekertje op de neus en mond van uw kind en oefent u met het rustig in te laten ademen. Het kan helpen vooraf een fijn gevoel of gedachte te laten kiezen, bijvoorbeeld knuffelen met een (huis)dier op de bank of spelen op het strand in de zon.

Wat vertelt u uw kind?

U vertelt dat: 

  • uw kind weinig merkt van de behandeling en geen pijn voelt;
  • u bij uw kind blijft tijdens de behandeling;
  • tijdens de behandeling uw kind het gevoel heeft dat het zweeft of droomt;
  • het in de behandelkamer stil en rustig is;
  • het lachgasapparaat een beetje bromt.

Nuchter zijn

Uw kind hoeft niet nuchter te zijn, maar laat uw kind niet teveel eten voor de behandeling. Tot 2 uur vóór de behandeling mag uw kind nog iets eten of drinken.

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Welke soorten sedatie zijn er?

Er zijn 2 soorten lichte sedatie voor kinderen:

  • Midazolam neusspray. Deze is geschikt voor jongere kinderen.
  • Lachgas. Dit is vooral geschikt voor angstige kinderen ouder dan 4 jaar, die goed aanspreekbaar zijn.

Sedatie met lachgas

Lachgas is een onschuldig middel om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen. Binnen een paar minuten werkt het en het is ook weer na een paar minuten uitgewerkt. Het is een veilige methode, waarbij uw kind steeds bij bewustzijn blijft. Het mengsel van lachgas en zuurstof krijgt uw kind via een kapje over de mond en neus. Lachgas heeft een kalmerende werking. Uw kind voelt zich meer ontspannen, is minder bang en voelt minder pijn.

Behandeling met lachgas

De sedatie gebeurt op de afdeling Kinderdagbehandeling of op de Kinderafdeling, door een lachgas praktijkspecialist. Dit is een verpleegkundige die hiervoor is opgeleid.

Vlak voor de sedatie bespreken we met u nog kort de gezondheid van uw kind en zijn of haar medicijn gebruik. Naar aanleiding hiervan geeft de arts toestemming voor de lachgas of Midazolam toediening.

Wat kunt u als ouder doen?

U blijft bij uw kind en u kunt de hand van uw kind vasthouden. Het is voor uw kind prettig te weten dat u er bent. Het is belangrijk dat er tijdens de sedatie rust is. Alleen degene die de sedatie geeft, praat tegen uw kind en verder is het stil. Ook u mag niet praten en uw telefoon moet uit. De kamer is schemerig zodat uw kind de spullen van de behandeling niet ziet.

Een sedatie met lachgas maakt andere verdovingen niet overbodig. Lachgas werkt kort en plaatselijke verdovingen langer, waardoor de pijnstillende werking langer is.

Wat gebeurt er? Stap voor stap

  1. Masker: we starten met het passen van het juiste kapje.
  2. Saturatie meter: Een saturatie meter is een zacht klemmetje met een rood lampje dat om de vinger geplaatst wordt. Hiermee bewaken we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed.
  3. Geven van lachgas: uw kind krijgt een mengsel van lachgas en zuurstof toegediend totdat uw kind zich prettig en ontspannen voelt. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Dan start de behandeling. Uw kind krijgt het lachgas totdat de behandeling klaar is.
  4. Behandeling: de behandeling verloopt op normale wijze.
  5. Einde van de behandeling: na de behandeling krijgt uw kind 5 minuten zuivere zuurstof toegediend. Hiermee beëindigen we de sedatie zodat u kind weer wakker wordt. De meeste kinderen hebben hier geen last van.
  6. 10 tot 15 minuten na de sedatie mag uw kind naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige kinderen hebben last van misselijkheid of braken.

Hoe beleeft uw kind het?

De beleving van lachgas sedatie kan per kind wisselen. Veel kinderen vertellen dat ze na de sedatie slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven houden. Hoewel na het inademen van lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, verandert dit in meestal na een paar minuten in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. De kinderen voelen zich loom en een beetje afwezig.

Het komt ook weleens voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. En er zijn ook kinderen die het zo spannend vinden dat zij de sedatie niet willen ondergaan. Als zij het kapje niet op hun gezicht durven hebben, proberen we het kind te kalmeren en het toch te laten ondergaan. Dit lukt niet altijd.

Behandeling met Midazolam neusspray

Wat gebeurt er tijdens het gebruik van de neusspray?

  • Midazolam neusspray wordt door het neusslijmvlies opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Het werkt binnen een paar minuten en zorgt voor verslapping van de spieren. De hoeveelheid Midazolam hangt af van het lichaamsgewicht van uw kind.
  • Tijdens het geven van de spray en het onderzoek ligt uw kind aan de saturatiemeter ter observatie. De spray wordt in 1 neusgat gesprayd met behulp van een verstuiver. De spray is prikkelend voor het neusslijmvlies. Bij jonge kinderen die erg verkouden of snotterig zijn, sprayen we in de wangzak. Dit is de ruimte tussen het gebit en de wang.
  • Het is belangrijk dat uw kind na toediening van de Midazolam neusspray op een rustige plek is. Bijvoorbeeld bij u op schoot of op bed. Na toediening merkt u dat uw kind wat trager reageert. Uw kind blijft bij bewustzijn, maar zal prikkels van buitenaf als minder vervelend ervaren.
  • 3 tot 5 minuten na het geven van de Midazolam neusspray kan de behandeling beginnen.
  • Ongeveer 15 minuten na het geven van de neusspray merkt u dat uw kind weer normaal gaat reageren. Als uw kind weer reageert zoals u uw kind kent, mag u naar huis.

Stel ze dan gerust aan de verpleegkundige.

  • Afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.
  • Kinderafdeling, telefoonnummer: (073) 553 25 27.