Samenwerking met andere organisaties rondom kanker

Het stellen van een diagnose en het behandelen van mensen met kanker wordt steeds ingewikkelder. Daarom werken ziekenhuizen landelijk en regionaal samen om de beste zorg voor patiënten met kanker te leveren. 

Afbeelding: overzichtskaart van oncologische samenwerkingsnetwerken

Klik op de afbeelding om de kaart te openen en meer informatie in te zien per locatie.

Oncologische netwerken

Per tumorsoort zijn afspraken gemaakt gemaakt met andere ziekenhuizen om de zorg te verbeteren. Om dit zo goed mogelijk te organiseren, neemt het Jeroen Bosch Ziekenhuis deel in verschillende samenwerkingsverbanden. Die noemen we ook wel oncologische netwerken.

Voor diagnostiek en nazorg kunt u bijna altijd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis terecht, maar bepaalde behandelingen vinden soms in een ander ziekenhuis plaats. Andersom komen kankerpatiënten van andere ziekenhuizen soms voor behandeling naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Om ervoor te zorgen dat de overdracht goed verloopt, werken we nauw samen met deze ziekenhuizen. Daarnaast zijn er meestal wekelijks patiëntbesprekingen. We noemen dit multidisciplinair overleg, of MDO. Multidisciplinair houdt in dat alle betrokken specialisten aanwezig zijn.

Samenwerking binnen een netwerk vindt ook plaats op het gebied van kwaliteit van zorg. Zo delen we onze uitkomsten van zorg en maken we gebruik van goede voorbeelden om de zorg steeds verder te verbeteren.

Wat gebeurt er binnen het netwerk?

Binnen het netwerk wordt er gebruik gemaakt van gezamenlijk vastgestelde richtlijnen voor onderzoek en behandeling. Deze zijn in lijn met de landelijk vastgestelde behandelrichtlijnen. Hierin zijn ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg voor patiënten met kanker verwerkt.

Daarnaast zijn er binnen het netwerk verschillende besprekingen waarin voor de individuele patiënt de diagnose en het behandelplan worden getoetst en afgestemd. Het resultaat hiervan is dat er naar gestreefd wordt dat de patiënt in elk ziekenhuis dezelfde onderzoeken krijgt en ook eenzelfde behandelplan voorgelegd krijgt. Verder wordt ook nauw samengewerkt op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast proberen wij ook de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats te laten vinden. Bij bepaalde complexe behandelingen en/of behandelingen met nieuwe medicijnen al dan niet in onderzoeksverband is dat niet altijd mogelijk. In dat geval bespreekt uw behandelend arts met u een verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen het netwerk.

Wat betekent dat voor u?

In het kader van bovengenoemde samenwerking kan het belangrijk zijn om medische gegevens van patiënten tussen de ziekenhuizen in het netwerk uit te wisselen. Dit geldt ook voor uitslagen van laboratoriumonderzoeken en beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s echo’s of scans. Dit doen we om een goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren en past ook bij goed behandelaarschap conform de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Uitwisseling van uw gegevens kan plaatsvinden om:

  • Uw diagnose en/of behandeling te bespreken in een regionale patiëntenbespreking, waar artsen van het Radboudumc en ook artsen uit andere ziekenhuizen in de regio aan deelnemen
  • Advies te vragen aan een collega in een ander ziekenhuis over uw diagnose en/of behandeling
  • Uitslagen te beoordelen van bepaalde specialistische laboratoriumonderzoeken die niet in uw eigen ziekenhuis worden uitgevoerd en/of kunnen worden beoordeeld

Wanneer uw behandelend arts in een regionale patiëntenbespreking of met een collega in een ander ziekenhuis uw situatie wil bespreken, dan vraagt de arts daarvoor om uw toestemming. Voor het digitaal uitwisselen van uitslagen van beeldvormende onderzoeken wordt apart om uw toestemming gevraagd. Als uw behandelend arts specialistisch laboratoriumonderzoek in een ander ziekenhuis in het netwerk laat uitvoeren dan wordt u hierover geïnformeerd.

In al deze gevallen is het mogelijk dat uw medische gegevens geregistreerd worden in het elektronisch patiëntendossier van het andere ziekenhuis. Daarbij geldt dat alleen zorgverleners die betrokken zijn of worden bij uw behandeling uw medische gegevens mogen raadplegen en dat zij hier vertrouwelijk mee om zullen gaan. In de praktijk gaat het vaak om een beperkte hoeveelheid gegevens. Uw behandelend arts heeft geen inzage in uw dossier in het andere ziekenhuis.

Om in 1 van de aangesloten ziekenhuizen in het regionale netwerk behandeld te worden, is het voor het leveren van een goede kwaliteit van zorg belangrijk dat we uw gegevens uit kunnen wisselen met andere zorgverleners in het netwerk. Als u hier bezwaar tegen heeft, bespreek dit dan met uw behandelend arts. Hij of zij kan u het beste uitleggen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Belangrijkste regionale netwerken

EMBRAZE

“Op een van de meest kwetsbare momenten in het leven van de patiënt leveren wij de best mogelijke zorg, dichtbij huis of in de regio”

Om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met kanker continu te verbeteren en de kans op genezing te vergroten, vormen 7 ziekenhuizen en 2 instituten radiotherapie in Brabant en Zeeland sinds 2015 het kankernetwerk EMBRAZE. Binnen dit netwerk maakt een groot team van zorgprofessionals zich dagelijks hard voor het bieden van de best mogelijke zorg op het gebied van kanker.

"EMBRAZE geeft een patiënt toegang tot de best mogelijke zorg. Krijgt een patiënt de diagnose kanker, dan krijgt hij het gevoel eigen regie te verliezen. Juist dan is het goed als een professional de patiënt meeneemt in het zorgproces, deuren voor hem opent en dat ook transparant laat zien."
Laurens Beerepoot, Internist oncoloog ETZ

Netwerktumorgroepen

De kern van het EMBRAZE kankernetwerk vormen de netwerktumorgroepen (NTG). Elke NTG heeft een eigen voorzitter. In de NTG krijgt de gewenste (regionale) oncologische zorg voor de patiënt zijn daadwerkelijke vorm en ervaart de patiënt de meerwaarde van het netwerk.

Samen en mét de patiënt

Een voorbeeld van de intensieve samenwerking is het zogenoemde regionale, multidisciplinair overleg (MDO). Vanuit verschillende disciplines en aangesloten organisaties bespreekt een team van zorgprofessionals wekelijks patiënten en hun specifieke behandeling met elkaar. Mogelijk vindt (een deel van) de behandeling bij een EMBRAZE-partner in het netwerk plaats, als dit de patiënt ten goede komt.

Het EMBRAZE kankernetwerk bestaat uit: Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Goes en Vlissingen, Amphia in Breda en Oosterhout, Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom, Erasmus MC in Rotterdam, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk, Instituut Verbeeten in Breda, Tilburg en Den Bosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, ZorgSaam in Terneuzen en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen en Roosendaal. Deze ziekenhuizen behandelen samen ruim 10% procent van de patiënten met kanker in Nederland. Doel van het EMBRAZE kankernetwerk is de kwaliteit van zorg voor kankerpatiënten te verbeteren en te verstevigen in de regio. Meer informatie is te vinden op: http://embraze.net

Logo van Embraze kankernetwerk

Onco Oost

Onco Oost is een regionaal netwerk van oncologische professionals uit 9 ziekenhuizen in Oost-Nederland. Door overleg, samenwerken, kennisdelen en wetenschappelijk onderzoek blijven we onze kennis en kunde vergroten. Zo verbeteren we de kwaliteit van oncologische zorg in ons netwerk.

Het netwerk bestaat uit: ziekenhuis Bernhoven,  Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Gelderse Vallei, Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Radiotherapie groep en Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Logo Onco Oost

Borstkankernetwerk

Voor de borstkankerzorg zijn wij aangesloten bij het Borstkankernetwerk Oost. Hierin werken we samen met het Radboudumc, Maasziekenhuis Pantein, Canisius Wilhelmina ziekenhuis en ziekenhuis Bernhoven.

Netwerk hematologische zorg

Het netwerk hematologische zorg zorgt ervoor dat de behandelingen en onderzoeken in alle deelnemende ziekenhuizen gelijk zijn. Artsen uit verschillende ziekenhuizen werken samen en geven elkaar advies. Hierdoor krijgt u betere zorg.

Longkankernet

Het longkankernet maakt gebruik van gezamenlijk vastgestelde richtlijnen voor onderzoek en behandeling. Artsen uit verschillende ziekenhuizen werken samen en geven elkaar advies. Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek wordt nauw samengewerkt. Hierdoor krijgt u de best mogelijke zorg.

Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid (GOCZ)

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt deel uit van een regionaal oncologisch samenwerkingsverband op het gebied van gynaecologische kanker. Op de pagina van het gynaecologisch oncologisch spreekuur leest u hier meer over.

Regionaal oncologisch netwerk

Naast de samenwerking met andere ziekenhuizen, werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook samen met andere zorgprofessionals in de regio 's-Hertogenbosch. Het gaat om aanbieders die op verschillende gebieden iets kunnen betekenen voor (ex-) patiënten met kanker. Denk hierbij aan hulp bij lichamelijk herstel na behandeling, coaching of werkgerelateerde adviezen.

Het doel is om op het juiste moment door de juiste hulpverlener de juiste (aanvullende oncologische) zorg te geven, die aansluit bij uw behoeften en mogelijkheden. Een overzicht van alle aangesloten netwerkpartners staat op de regionale sociale kaart.

Code ONC-200E
Laatste revisie: 29 maart 2024 - 09:04