Donderdag 20 december 2018

Rookvrij ziekenhuisterrein; vragen en antwoorden

Waarom mogen mensen niet meer op het terrein van het Jeroen Bosch Ziekenhuis roken?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil een bijdrage leveren aan een schone buitenlucht voor iedereen en aan het rookvrij opgroeien van kinderen. In dat laatste sluit het ziekenhuis aan bij de landelijke beweging ‘Een rookvrije generatie’. Een eerste stap daarin is het rookvrij maken van ons eigen terrein.

Wanneer gaat het beleid in?

Het beleid gaat in op 1 januari 2019. Vanaf dat moment mag er niet meer gerookt worden op het terrein van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wat valt onder het terrein van het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

Dan is roken verboden op ons voorplein, in onze parkeergarages en parkeervoorzieningen en op ons terrein achter het ziekenhuis en de daarop gelegen parkeergarage voor het personeel. Roken in het ziekenhuis was al langer verboden.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat mensen niet meer roken? 

Onze patiënten, bezoekers en medewerkers zullen aan de veranderde situatie moeten wennen. Pleinwachten en medewerkers van beveiliging hebben een actieve taak om mensen te wijzen op het rookvrij zijn van het JBZ-terrein. Er moet een nieuwe norm ontstaan (niet roken). De ervaring van andere ziekenhuizen die de stap om rookvrij te worden al eerder zetten, is dat dit na enkele maanden al zo is.

Waar kan ik meer informatie vinden als ik wil stoppen met roken of anderen wil helpen met stoppen?

Als je wilt stoppen met roken of anderen wilt helpen niet te roken dan kun je naar de site van Sinefuma gaan: https://www.rookvrijookjij.nl/over-ons/wij-zijn-sinefuma, hier zijn folders over bijvoorbeeld de trainingen Stoppen met roken te vinden. Het is mogelijk om deze trainingen in het JBZ te volgen. Het Patiëntenvoorlichtingsbureau op de boulevard van het ziekenhuis heeft de folders van Sinefuma ook. Daarnaast heeft dit bureau folders over roken van de Hartstichting en KWF.

Wordt er een uitzondering gemaakt voor terminale patiënten?

Ja, er wordt voor terminale patiënten een uitzondering gemaakt. Hier is een speciale rookplek voor. De zorgprofessionals in huis weten dit.

Wat als een patiënt toch wil roken?

Als een opgenomen patiënt graag wil roken, dan kijken we samen of we hem op een andere manier kunnen helpen dan met roken.

Mag personeel nog roken?

Het hele JBZ-terrein wordt vanaf 1 januari 2019 rookvrij. Het rookverbod geldt dus ook voor het terrein achter het ziekenhuis waar de personeelsingang is. Daar is nu een rookzone die per 1 januari 2019 ook wordt opgeheven.

Waar kunnen mensen nu roken?

Buiten het ziekenhuisterrein kunnen mensen roken. Het terrein loopt aan de voorkant en de achterkant tot aan de openbare weg. Aan de beide zijkanten houdt het ziekenhuisterrein op bij de sloot. Buiten dit gebied kunnen mensen roken.

Laatste revisie: 17 januari 2019 - 14:36