Onderzoek

Proctoscopie (rubberbandligatie)

Een proctoscopie is een inwendig onderzoek van het laatste deel van de dikke darm (endeldarm) en anus (poepgaatje).

De chirurg kan zien of er afwijkingen aan de endeldarm en/of anus zijn. Ook kan de chirurg aambeien behandelen. Het onderzoek gebeurt met een hol buisje: de proctoscoop. Hiermee kan de chirurg ook stukjes weefsel wegnemen voor laboratoriumonderzoek. Inwendige aambeien behandelt de chirurg door het aanleggen van elastiekjes. Dit wordt rubberbandligatie (RBL) of Barron-ligatie genoemd. Hierdoor verschrompelen de aambeien zonder dat u geopereerd hoeft te worden.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Code CHI-083
Laatste revisie: 10 april 2024 - 09:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Proctoscopie (rubberbandligatie)

Wij adviseren u om 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten paracetamol van 500 mg te nemen. Als u hiervoor kiest, wilt u dat dan alstublieft aan de arts laten weten voordat de behandeling begint?

Kleding en vervoer

  • Trek gemakkelijke kleding aan, die u makkelijk aan en uit kunt doen. Neem ook een extra onderbroek mee.
  • Regel van tevoren iemand die u weer naar huis kan brengen. Wij adviseren u dringend om na het onderzoek niet alleen naar huis te gaan.

Vertel het ons...

Vertel het uw arts en verpleegkundige als u:

  • een ernstige hart- of longaandoening heeft;
  • allergisch bent voor bepaalde middelen;
  • zwanger bent.

Bloedverdunnende medicijnen

Sintrom en Marcoumar

Heeft u een stoornis van de bloedstolling? Of gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden zoals acenocoumarol (Sintrom®) of fenprocoumon (Marcoumar®)? Dan moet u hiermee in overleg met uw arts stoppen. Neem zelf contact op met de Trombosedienst. Zij zorgen er voor dat de stolling van uw bloed goed is op de dag van het onderzoek. U mag weer starten met deze medicijnen de dag na het onderzoek.

DOAC

Gebruikt u een DOAC (Directe Orale Anticoagulantia) zoals dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), edoxaban (Lixiana®) of rivaroxaban (Xarelto®)? Dan moet u 48 uur voor de ingreep met deze medicijnen stoppen. U mag hier weer mee starten de dag na het onderzoek.

Combinatie van 2 plaatjes remmers

Gebruikt u acetylsalicylzuur (Ascal®) en clopidogrel (Plavix®) samen? Dan moet u de clopidogrel (Plavix®) 7 dagen voor het onderzoek stoppen. Doe dit altijd in overleg met arts die dit medicijn heeft voorgeschreven. U mag de dag na het onderzoek weer starten met clopidogrel (Plavix®).

Overige

  • Bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine, acetylsalicylzuur (Ascal®) en carbasalaatcalcium mag u bij dit onderzoek wel door gebruiken.
  • Ook alle andere medicijnen kunt u gewoon gebruiken.

Uitzondering

In zeldzame gevallen kan om medische redenen de antistolling niet worden gestopt. In overleg met u arts kan besloten worden om het onderzoek toch uit te voeren, waarbij de risico's goed worden afgewogen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip polikliniek Chirurgie, gebouw A, verdieping 0, ontvangst 3.

We doen ons best om u te helpen op de aangegeven tijd. Toch kan het gebeuren dat u niet precies op de afgesproken tijd geholpen wordt. Dit komt omdat spoedgevallen voorgaan. Bovendien weten we niet altijd precies hoe lang een onderzoek zal duren. We vragen uw begrip hiervoor.

Opleidingsziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt de opleiding van verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners een belangrijke plaats in. Op de afdelingen Chirurgie komt u daarom zowel chirurgen als chirurgen in opleiding tegen. De chirurg (of chirurg in opleiding) die u op polikliniek spreekt, is in principe dezelfde chirurg die u opereert. Mocht dit onverwachts anders zijn, dan informeren we u hierover zo vroeg mogelijk. De chirurgen in opleiding werken altijd onder supervisie van een gekwalificeerde chirurg. 

Tijdens het onderzoek

In de behandelkamer ontbloot u uw onderlichaam. U gaat op de onderzoekstafel liggen. De chirurg brengt via de anus de proctoscoop bij u in.  Dit is niet pijnlijk maar geeft een wat vervelend gevoel. Door dit buisje kan de behandeling uitgevoerd worden.

Als er aambeien zijn, dan plaatst de chirurg via het smalle plastic buisje elastiekjes vlak boven de aambeien. Dit kan een wat vervelend tot pijnlijk gevoel geven. Zeg het tegen de chirurg als u het vervelende gevoel niet kunt verdragen. Tegen de pijn krijgt u direct na het onderzoek een zetpil van 1000 mg paracetamol. Geef het aan als u allergisch bent voor dit medicijn of als u de zetpil niet wil.

Het onderzoek duurt 5 minuten. Bij een bandligatie duurt het onderzoek ongeveer 10 minuten.

Wat zijn de risico's?

Complicaties komen bij dit onderzoek weinig voor.

  • De meeste klachten waar u last van kunt hebben zijn het gevoel hebben dat u naar het toilet moet voor ontlasting en een zeurend gevoel rond de anus.
  • In zeldzame gevallen kan het zo zijn dat de functie van sluitspier vermindert waardoor u moeilijk windjes of vocht kan ophouden. In dit geval meldt u dit bij het volgende bezoek aan de arts en is het onverstandig om nogmaals bandjes te plaatsen.
  • Het plaatsen van de bandjes heeft soms geen effect. Na 6 tot 8 weken komt u terug op het spreekuur. Voor dit onderzoek bespreekt de arts met u wat het resultaat van de eerdere behandeling is. Zo nodig past de arts het behandelplan aan.
  • Het komt wel eens voor dat patiënten na het onderzoek last hebben van duizeligheid. Vooral als de arts bandjes geplaatst heeft. Men kan hier ook heftig bij zweten. Sommige patiënten geven aan het gevoel te hebben ‘flauw te vallen‘ (vasovagale collaps). Dit gaat met een tijdje liggen op een brancard die aanwezig is vanzelf over.
  • Heel soms ontstaat er enkele uren na het onderzoek heftige pijn die steeds erger wordt, waarbij pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen niet helpen tegen de pijn. Dit kan komen omdat het bandje laag geplaatst is. Soms is het nodig om dit bandje te verwijderen.
  • Regelmatig kan er bloedverlies optreden. Dit is normaal in de eerste weken na het onderzoek. Neem contact op met het ziekenhuis als het bloedverlies meer is dan een koffiekopje. Bel tijdens kantoortijden naar de polikliniek Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is: (073) 553 60 05. Heeft u een probleem buiten kantoortijden dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Wat gebeurt er na de behandeling van aambeien?

Vaak zijn er na het onderzoek nog een paar behandelingen nodig. U krijgt dan een afspraak mee voor de volgende behandeling. Dit is meestal na 6 tot 8 weken.

Herstel thuis

  • Na het onderzoek moet u proberen niet te persen. Het is belangrijk dat uw ontlasting (poep) zacht blijft. U krijgt zo nodig een recept mee naar huis voor medicijnen die helpen om de ontlasting zacht te houden.
  • Na het plaatsen van de elastiekjes kunt u ongeveer 1.5 dag het gevoel hebben dat u ontlasting moet krijgen, terwijl dat niet zo is.
  • U kunt een aantal dagen een vervelend en pijnlijk gevoel hebben. U mag dan paracetamol innemen (maximaal 8 tabletten van 500 mg per dag). Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Als u last heeft van een heftige onhoudbare pijn, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
  • Is er weefsel bij u weggenomen, dan kan er de eerste dag wat bloed met de ontlasting meekomen. Ook wanneer een elastiekje de endeldarm verlaat, kan er wat bloed bij zitten. Dat komt omdat dan het korstje van de wond gaat. Als het bloedverlies meer lijkt dan de inhoud van een half kopje, moet u contact opnemen met het ziekenhuis.
  • Het is belangrijk dat u het gebied rondom uw anus goed schoon houdt. Vooral als u ontlasting heeft gehad, maar ook tussendoor. Met de douchekop kunt u het gebied gemakkelijk schoon spoelen. 2 keer per dag is meestal voldoende.
  • De eerste week na de behandeling kunt u eerder het gevoel hebben dat u naar het toilet moet. Dit is normaal.

Leefregels na de behandeling van aambeien

Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Met de volgende maatregelen en leefregels kunt u klachten voorkomen en/of verzachten.

  • Eet voldoende vezels, zoals zemelen, bruin brood enzovoort en drink veel water. Dat maakt de ontlasting zacht en week, zodat u niet hoeft te persen als u ontlasting krijgt.
  • Voelt u dat u ontlasting moet krijgen, stel dan het toiletbezoek niet te lang uit.
  • Vermijd zoveel mogelijk het persen bij ontlasting.
  • Neem regelmatig wisselbaden (warm en koud). Hierdoor kan de anus zich ontspannen. Ook bij branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus kunnen wisselbaden goed helpen tegen de klachten.
  • Zalven en zetpillen kunnen ook de pijn en branderigheid laten verdwijnen.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Probeer wat af te vallen als u te zwaar bent.
  • Gebruik niet teveel thee, koffie, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.
  • Moet u lang staan of zitten, span dan van tijd tot tijd de billen aan.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u deze voor het onderzoek stellen aan de chirurg. U kunt ook bellen naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 60 05.