Nieuw soort afname medium voor Fluor vaginalis diagnostiek

Nieuw soort afname medium voor Fluor vaginalis diagnostiek

In augustus 2020 zijn we in het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectiepreventie voor de Fluor vaginalis diagnostiek overgegaan van de PCR (op het BDmax apparaat) naar de TMA (op het Panther apparaat). Een TMA test is net als de PCR een test waarbij gekeken wordt of er genetisch materiaal (DNA of RNA) van bepaalde verwekkers aantoonbaar is. Middels deze TMA wordt niet alleen onderzoek gedaan naar bacteriële vaginose, maar ook naar Candida en Trichomonas vaginalis. Dit was met de huidige test ook al zo en blijft dus ongewijzigd.

Afname materiaal

Voor de TMA test is het belangrijk een ander afname medium te gebruiken, namelijk het Aptima medium met de witte dop (i.p.v. de E-swab). Momenteel is het nog mogelijk om op beide afname media Fluor vaginalis diagnostiek in te zetten. Echter, per 1 januari 2021 doen wij de Fluor vaginalis diagnostiek alleen nog op monsters afgenomen in Aptima medium.

Wanneer Fluor vaginalis diagnostiek aanvragen?

De Fluor vaginalis TMA test kan aangevraagd worden bij klachten of klinische gegevens zoals fluor, afscheiding, jeuk, candida, vaginitis en branderig gevoel. Er zijn slechts enkele indicaties over waarbij een kweek zinvol is, zoals tamponziekte, kraamvrouwenkoorts, klachten na plaatsen van een spiraaltje en in overleg met de arts-microbioloog.

De kweek van groep B streptokokken in dragerschap onderzoek bij zwangeren middels een E-swab en de SOA diagnostiek (Chlamydia trachomatis en Gonorroe) op het Aptima medium blijven ongewijzigd. Trichomonas diagnostiek is onderdeel van Fluor vaginalis PCR, maar kan in het kader van SOA diagnostiek ook apart aangevraagd worden.

Frequentie diagnostiek

Fluor vaginalis diagnostiek wordt 2x per week uitgevoerd.

Kosten

De kosten van de Fluor vaginalis PCR (bacteriële vaginose, candida en Trichomonas) bedragen € 56,47 per test, exclusief ordertarief. De kosten van een aparte Trichomonas PCR bedragen € 32,21 per test, exclusief ordertarief.

Afname instructie

Klik hier voor de afname instructie

 

Laatste revisie: 13 november 2020 - 14:18