Onderzoek naar injecties triggerfingers/triggertrial

Op dit moment ontvangen wij met veel plezier de patiënten die door u zijn verwezen met klachten van hokkende vingers, triggerfingers, danwel tendovaginitis stenosans (TVS). Wij bieden deze patiënten bij voorkeur de behandeling met een corticosteroïd injectie, hiermee zijn patiënten vaak snel klachtenvrij en blijven dit een lange periode tot definitief. Waarmee een operatie wordt uitgesteld dan wel vermeden.

In de dagelijkse praktijk worden 3 soorten corticosteroiden gebruikt (Kenacort-10, Kenacort-40 en Depomedrol). Wij doen momenteel onderzoek naar welke van de drie het beste werkt. De behandeling in dit onderzoeksverband komt volledig overeen met de reguliere behandeling. Vinger(s) kunnen tot 3 keer geïnjecteerd worden, of er wordt geconverteerd naar een operatieve ingreep. De METC Brabant en CCMO heeft het onderzoek getoetst en geaccordeerd.

Ons vriendelijk verzoek aan u is om directe verwijzing naar ons te overwegen, voordat u zelf de 1e injectie zou bieden aan de patiënt met TVS klachten. Dit zou ons erg helpen in de inclusieprocedure.

Voor het ziekenhuisconsult wordt het daarvoor geldende standaard bedrag via het ziekenhuis aan de verzekering gedeclareerd. Controles behorende bij deze ingreep zijn inclusief.

Er is geen consensus over welke van de drie het beste werkt. Wij includeren 300 patiënten, die in aanmerking komen voor het krijgen van een 1e corticosteroïd injectie in de hand in verband met TVS klachten. De patiënt krijgt nummer 1, 2 of 3 toegewezen door middel van loting. Elk cijfer staat voor een corticosteroid, maar arts en patiënt weet niet welke. Onze doktersassistenten weten dit wel en maken op verzoek de bijbehorende injectie klaar van het cijfer waarvoor patiënt is geloot. De arts geeft vervolgens de injectie. Hierdoor zal tijdens het evalueren van het effect er een betrouwbare conclusie kunnen worden getrokken over welk middel het beste werkt. De patiënt wordt gevraagd een vragenlijst te beantwoorden over de functie van de hand tijdens het eerste bezoek, na 2, 6 en 12 maanden.

Vragen beantwoorden wij graag.

Plastische Chirurgie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Principal Investigator: dr. E.P.A. van der Heijden, plastisch chirurg