Vrijdag 20 september 2019

Plastisch chirurgen betrokken bij de eerste dubbele handtransplantatie in Nederland

Begin juli heeft een complexe operatie plaatsgevonden in het Radboudumc. Op deze dag werd voor de 1e keer in Nederland een dubbele handtransplantatie uitgevoerd door onder andere plastisch chirurgen van Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Handtransplantatie Chirurgie met specialisten Radboudumc

Onder leiding van de plastisch chirurgen Professor Dietmar en Professor Hovius (beiden van Radboudumc) vond de handtransplantatie plaats. Plastisch chirurg Brigitte van der Heijden en assistenten plastische chirurgie Marijn Hameeteman en Anne Sophie Kruit (allen uit JBZ) maakten onderdeel uit van het operatieteam. De operatie duurde in totaal 24 uur en was zeer complex, maar is succesvol verlopen.

De afgelopen jaren hebben vier operatieteams zich voorbereid op deze ingreep. Om niets aan het toeval over te laten, zijn tientallen protocollen gemaakt die stap voor stap omschreven wat elk van de leden van de operatieteams moest doen.  Artsen en assistenten hebben geoefend op handen van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Er zijn ook 3D-geprinte mallen gemaakt van beide onderarmen van de patiënt om zo de juiste lengte van de te transplanteren onderarmen van de donor te bepalen. 

De operatie is geslaagd dankzij deze zeer zorgvuldige voorbereiding en het enorme teamwerk van de betrokken specialisten en medewerkers. “Een van de dingen die mij zijn bijgebleven van deze operatie is de ongelooflijke saamhorigheid tussen alle leden van het operatieteam en de betrokken specialisten. Het doel was duidelijk, de voorbereiding top en alle neuzen stonden dezelfde kant op. Het was te vergelijken met het spelen van een zeer belangrijke hockeywedstrijd op hoog niveau”, aldus Brigitte van der Heijden.

Na de operatie werd een spannende tijd ingegaan, zowel voor het operatieteam als voor de patiënt. Het herstel voor de patiënt is inmiddels van dien aard, dat de patiënt weer thuis verder kan gaan met revalideren. Pas na een jaar is duidelijk hoeveel handfunctie de patiënt weer terug zal krijgen.

Foto v.l.n.r. Birgitte van der Heijden, Marijn Hemeeteman en Anne Sophie Kruit

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 20 september 2019 - 11:38