Opleidingenselector: paramedisch: operatieassistent

Als operatieassistent ondersteun je de chirurg voor, tijdens en na de operatie. De kern van de functie is instrumenteren, assisteren en omlopen bij alle voorkomende operaties.

Om de chirurg bij de operatie te kunnen ondersteunen, moet je als operatieassistent goed weten wat de behandeling inhoudt, welke complicaties daarbij kunnen optreden en waarop je dus bedacht moet zijn. Van elke operatie moet je weten welke techniek gebruikt wordt, welke apparatuur daarbij nodig is en hoe deze functioneert. Bij dit alles houd je de veiligheid van de patiënt in de gaten.

Als operatieassistent anticipeer je voortdurend op wat de chirurg gaat doen. Je geeft op het juiste moment de juiste apparatuur, de juiste instrumenten en het juiste hechtmateriaal aan. Je hebt inzicht in de wijze waarop een operatieprogramma wordt opgesteld en je weet te handelen als een operatieprogramma door bijvoorbeeld een spoedgeval moet worden gewijzigd.

De operatieassistent zorgt er voor dat de operatiekamer met alle apparatuur en instrumentarium na elke operatie weer bedrijfsklaar wordt gemaakt voor de volgende operatie. Daarbij moet alles worden gedaan om besmetting door ziektekiemen te voorkomen.

werken en leren operatieassistent

Meer informatie?

Alle informatie over de opleiding tot operatieassistent in het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan je lezen in de bijlagen:

Heb je na het lezen van de informatie nog vragen over de HBOV-t of inservice opleiding tot operatieassistent? Neem dan contact op met Nicolette Boesten, Suzanne van Leeuwen of Tonny Donderwinkel, praktijkbegeleiders binnen het Operatiecentrum via (073) 553 26 51 of via praktijkbegeleiding-OK@jbz.nl.

Code JBA-010
Laatste revisie: 5 maart 2021 - 11:36