Opleidingenselector: paramedisch: hartfunctielaborant

Als hartfunctielaborant help je de cardioloog te bepalen wat de oorzaak is van de klachten van de patiënt. Ook assisteer je bij de behandeling van de aandoening die aan de klachten ten grondslag ligt.

In opdracht van de cardioloog voer je onderzoek uit naar het functioneren van het hart. Onder deze onderzoeken vallen o.a. de fietstest (een test naar de belastbaarheid van het hart), het aan- en afsluiten van holterapparatuur (24-uurs hartfilm) en het maken van ECG’s (hartfilmpjes). Ook draag je zorg voor een goede administratieve afhandeling van deze onderzoeken. Voorafgaand aan de onderzoeken en tijdens de onderzoeken stel je de patiënt op zijn gemak. Je geeft uitleg aan de patiënt over het onderzoek en je beantwoordt vragen. Wanneer je als student de eerste twee jaar van de opleiding goed afrond behaal je het certificaat algemeen hartfunctielaborant en voer je bovenstaande onderzoeken zelfstandig uit.

In het laatste leerjaar specialiseer je je in één van de uitstroom varianten van de hartfunctieopleiding, namelijk holteranalyse, echocardiografie of cardio-implantaten. Je sluit de opleiding af met een praktijkexamen in één van de afstudeerrichtingen, wanneer je dit examen met een voldoende afsluit, ben je in het bezit van het diploma hartfunctielaborant.

Meer informatie?

Lees hier alle informatie over de opleiding tot hartfunctielaborant in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Op de websites www.loihogeschool.nl en www.hartfunctieopleiding.nl vind je nog meer informatie over het beroep van en de opleiding tot hartfunctielaborant. Vragen over de opleiding in het algemeen en over het theoriedeel in het bijzonder, kun je stellen aan de studievoorlichters van de LOI. Zij zijn bereikbaar op het telefoonnummer (071) 545 18 00.

Als je meer wilt weten over de praktijkopleiding en het werken in het ziekenhuis, kun je contact opnemen met een van de volgende personen:

  • Alexander van der Tuuk (leerprocesbegeleider hartfunctielaborant/echocardiografist) via a.vd.tuuk@jbz.nl.
  • Rita Duymelink (leerprocesbegeleider hartfunctielaborant/pacemakertechnicus/echocardiografist) via r.duymelink@jbz.nl.

Zij zijn ook bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 28 11

Je kunt ook contact opnemen met Riny van der Ven, unithoofd Cardiologie. Hij is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 49 12 of op Rin.v.d.Ven@jbz.nl.

Code JBA-006
Laatste revisie: 4 maart 2021 - 13:33