werken en leren verpleegkundige 2

Operatie bij tranende ogen (DarcyoCystoRhinostomie)

Als een blijvende verstopping in de traanzak of het neustraankanaal de oorzaak is van uw tranende ogen, dan kan de oogarts u opereren. De oogarts maakt dan een nieuwe verbinding tussen de traanzak en de neus. Deze operatie noemen we DacryoCystoRhinostomie (DCR).

Iedereen heeft wel eens last van traanogen. Wanneer er een klein stofje in het oog komt of een harde wind recht in het gezicht blaast, gaan de ogen tranen. Dit is een normaal verschijnsel. Bij irritatie van het oog, gaan de traanklieren extra traanvocht produceren. Zo worden de ogen schoongehouden. Ook bij emoties kunnen als reactie vochtige ogen ontstaan of zelfs tranende ogen.

Als de ogen maar blijven tranen, is er vaak iets anders aan de hand. Er kan een blijvende verstopping zijn in de traanzak of het neustraankanaal.

overzicht van de traanbuis in oog en neus

Bronvermelding Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Hoe verloopt de operatie?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw operatie

Code OOG-066
Laatste revisie: 20 september 2019 - 15:30
Hoe verloopt de operatie?

Operatie bij tranende ogen (DarcyoCystoRhinostomie)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als u geen medicijnen gebruikt.

Op www.jbz.nl/pos leest u meer over dit bezoek.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Bloedverdunnende medicijnen

Voor deze operatie mag u geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. In overleg met de arts, stopt u met deze medicijnen. Er kan anders een nabloeding ontstaan.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens de behandeling

De arts maakt een sneetje van ongeveer 1 à 2 cm in de huid ter hoogte van de traanzak, aan de zijkant van de neusrug.

Via het bovenste en onderste traanafvoerpunt wordt een zacht siliconenslangetje ingebracht tot in de neus. Zo blijft de nieuwe verbinding goed open. Dit slangetje blijft twee maanden zitten. U heeft hier geen last van. Als u goed kijkt, kunt u het doorzichtige slangetje in de neushoek van het oog zien zitten.

Na 2 maanden wordt het slangetje verwijderd. Dit doet geen pijn. We knippen het slangetje in de neushoek door. U kunt het dan direct uitsnuiten.

Een DCR kan ook via de neus plaatsvinden. De oogarts en de KNO-arts opereren dan samen. De KNO-arts maakt dan een verbinding vanuit de neus naar de traanzak. Bij deze operatie wordt dus geen litteken in de huid gemaakt.

Als het neustraankanaal niet helemaal verstopt is, kunnen we de dottermethode toepassen. Een klein ballonnetje wordt op de plaats van de verstopping opgeblazen met de bedoeling de verstopping op te rekken.

Heel soms zit de blijvende verstopping in de traankanaaltjes in de oogleden. In dat geval moeten we een (blijvend) glazen buisje plaatsen. Dit gebeurt door een operatie. Het glazen buisje is een soort omleiding van de neushoek naar de neus.

In de loop van de dag mag u naar huis. Na de operatie heeft u weinig pijn. U kunt enkele dagen een vol gevoel hebben in de neus, aan de geopereerde kant.

Na 1 à 2weken komt u op controle. Na 2 maanden komt u nogmaals naar de polikliniek om de slangetjes te laten verwijderen.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: 9073) 553 60 60.