Operatiecentrum Anesthesiemedewerker 2

Operatie bij een chronische slijmbeursontsteking van de schouder

Bij een chronische slijmbeursontsteking van de schouder kan de orthopedisch chirurg opereren via een kijkoperatie (arthroscopie).

De orthopedisch chirurg bekijkt de binnenkant van de schouder, maakt de slijmbeurs schoon en verwijdert een stukje van het schouderdak.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code ORP-062a
Laatste revisie: 2 augustus 2019 - 14:54

Operatie bij een chronische slijmbeursontsteking van de schouder

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een bezoek aan het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Deze afdelingen bevinden zich alleen op onze locatie in ’s-Hertogenbosch. Het bezoek aan het CAP duurt maximaal 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur. Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat; ook als u geen medicijnen gebruikt.

Op www.jbz.nl/pos leest u meer over dit bezoek.

Op www.jbz.nl/anesthesiologie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Meer kans op complicaties bij rokers

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken een veel grotere kans op complicaties na een operatie hebben dan niet-rokers. Zo geneest bij rokers de wond langzamer. Ook treden er bijvoorbeeld vaker (ernstige) infecties van de wond op. Rokers kunnen de kans op complicaties met 50%(!) verminderen door rondom de operatie te stoppen met roken. Wij adviseren u daarom om minstens 4 weken voor de operatie en 4 weken na de operatie niet te roken.

Opname

Voor deze operatie wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling of afdeling Kort Verblijf.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de operatie niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens de behandeling

De operatie is in het Operatiecentrum. U krijgt algehele anesthesie. De anesthesioloog kan u ook nog een prik in de nek geven om de zenuwen naar de schouder tijdelijk te verdoven (plexusanesthesie). Dit moet ervoor zorgen dat u minder pijn heeft na de operatie.

De orthopedisch chirurg opereert via een kijkoperatie (arthroscopie). De camera en de instrumenten worden via 2 of 3 kleine gaatjes in de huid naar binnen gebracht. Eerst bekijkt de orthopedisch chirurg de binnenkant van de schouder. De orthopedisch chirurg controleert bijvoorbeeld of er andere oorzaken voor de pijn zijn. Hierna maakt de orthopedisch chirurg de slijmbeurs schoon. Daarna verwijdert hij een stukje van het schouderdak. De pezen krijgen dan meer ruimte.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Wat zijn de risico's?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er na iedere operatie complicaties optreden, zoals een nabloeding, een bloeduitstorting en een infectie van de wond. Zeer zeldzaam is trombose.

U moet bij de operatie rekening houden met pijn in de eerste dagen tot weken. Ook kan uw schouder stijf worden (‘frozen shoulder’). Als tijdens de operatie de bicepspees wordt doorgesneden, kan het gebeuren dat de spier zich terugtrekt tot bij de elleboog. Hierdoor ontstaat daar een (tijdelijke) zwelling. We kunnen niet altijd voorspellen of de pijnklachten helemaal zullen weggaan.

Naar huis

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Als er verder geen bijzonderheden zijn, dan gaat u dezelfde dag weer naar huis.

Herstel thuis

Na de operatie draagt u uw arm enkele dagen in een sling of mitella. U kunt de schouder soepel houden door een paar keer per dag slingerbewegingen met uw arm te maken. Hierover krijgt u op de verpleegafdeling ook uitleg.

De eerste dag zijn de wonden afgedekt met een drukkend verband. Dit verband mag u na 2 dagen verwijderen. Soms wordt een hechting gebruikt voor het sluiten van de wond. U moet deze na ongeveer 10 tot 14 dagen laten verwijderen door de huisarts.

Wanneer neemt u contact op?

Het is belangrijk dat u na uw operatie contact opneemt met uw behandelend arts of met uw huisarts als één van de volgende verschijnselen zich voordoet:

• U heeft koorts boven de 38.5 °C.
  • U heeft steeds meer pijn in het operatiegebied, in combinatie met roodheid en eventueel koorts.
  • Bij overmatig lekken van de wond.

Na ongeveer 4 tot 6 weken komt u op controle bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek.

Als u vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie; maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur, telefoonnummer (073) 553 60 50.

Heeft u na de behandeling vragen of problemen buiten kantooruren? Dan kunt u bellen naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.