Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Onderzoek

Wegnemen van weefsel uit de endeldarm bij kinderen

Bij dit onderzoek haalt de arts een stukje weefsel, biopt, uit de endeldarm van uw kind. 

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het onderzoek. Lees daarom deze informatie vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders niet doorgaan. 

Lees meer

Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent. Thuis stellen kinderen namelijk vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet het best welke informatie uw kind begrijpt en emotioneel kan verwerken. Als uw kind weet wat hem of haar te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij (dag)opname van uw kind?

Als uw kind voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neemt u dan een geldig legitimatiebewijs, patiëntenpas en de medicijnen van uw kind mee. Ook insuline, glucosemeter en toebehoren, puffers, zalf, etcetera. Hier leest u meer informatie over wat u mee moet nemen.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-194
Laatste revisie: 23 september 2022 - 08:38
Hoe verloopt het onderzoek?

Wegnemen van weefsel uit de endeldarm bij kinderen

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een onderzoek en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Wat moet uw kind voor het onderzoek weten?

 • Hoe het onderzoek verloopt.
 • Dat hij of zij een klysma krijgt en daarna moet poepen.
 • Hoe lang het onderzoek duurt en dat het niet pijnlijk is. Het is te vergelijken met temperaturen via de anus.
 • Dat het normaal is dat er een beetje bloed in de onderbroek of bij de ontlasting kan zitten, na het onderzoek.
 • Dat er meerdere mensen in de onderzoeksruimte aanwezig zijn.

Informatieboekje Onderzoek Kinderdagbehandeling

Op de polikliniek heeft u een informatieboekje meegekregen. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Niet doorgaan afspraak

Als u niet naar de afspraak kunt komen, geeft u dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Kinderdagbehandeling.

Het onderzoek kan niet doorgaan als uw kind:

 • nog herstellende is van een kinderziekte;
 • in contact is geweest met een kinderziekte of een kind met een kinderziekte;
 • de ochtend van het onderzoek ziek is of koorts heeft.

In overleg met u maken we een nieuwe afspraak.

Eten

Op de dag van het onderzoek mag uw kind thuis normaal eten.

Het onderzoek wordt gedaan door een kinderarts die gespecialiseerd is in maag, darm en leverklachten. We noemen deze arts een kinderarts-MDL. Waarschijnlijk heeft u deze arts al bij een eerder gesprek in het ziekenhuis ontmoet.

De officiële naam voor dit onderzoek is een 'rectum zuigbiopt'. Dit betekent dat de kinderarts-MDL een stukje uit de endeldarm weghaalt voor onderzoek. In het laboratorium wordt het weefsel verder onderzocht.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Kinderdagbehandeling. Gebouw A, verdieping 6. 

Tijdens het onderzoek

Op de afdeling Kinderdagbehandeling krijgt uw kind een klysma. Bij een klysma brengen we een slang in de anus. Op de slang sluiten we een spuit aan met een heldere vloeistof. Deze spuiten we langzaam in. Dit zorgt ervoor dat de darmen gaan werken. Hierdoor komt de ontlasting gemakkelijk naar buiten. Een klysma kan vervelend zijn omdat het aan de achterkant van het lichaam gebeurt. Uw kind kan dus niet meekijken, maar het is niet pijnlijk.

Tijdens het onderzoek moet uw kind de onderkleding uit doen. Daarna gaat uw kind op de linkerzijde op de onderzoektafel liggen. Baby’s blijven op de rug liggen. Uw kind moet de knieën goed optrekken. De arts brengt nu een dun buisje, met een doorsnede van 4 mm, 2 tot 3 cm diep in de anus. Dit buisje lijkt op een thermometer. We nemen tijdens het onderzoek meerdere stukjes weefsel af. Dit is niet pijnlijk. Na het onderzoek blijft uw kind samen met u op de afdeling. Hier doen we nog een nacontrole.

Uw kind helpen tijdens het onderzoek

 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn. Dit maakt uw kind rustig.
 • Richt uw aandacht op uw kind, hij of zij heeft uw steun nodig.
 • Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek zelf duurt 10 tot 15 minuten. We doen het onderzoek op de afdeling Kinderdagbehandeling. Met de voorbereiding op het onderzoek en de nacontrole bent u meestal 1,5 tot 2 uur in het ziekenhuis.

Omdat we kleine wondjes hebben gemaakt, kan er met de ontlasting nog wat bloed meekomen. Controleer dit thuis af en toe even. Als uw kind vers bloed blijft verliezen, dan belt u ons.

Via de polikliniek Kindergeneeskunde maakt u een nieuwe afspraak bij de kinderarts-MDL. Deze afspraak is 2 weken na het onderzoek. De arts heeft dan de uitslagen van de stukjes weefsel, die ze tijdens het onderzoek weggenomen heeft.

Bij vragen kunt u bellen naar de:  

 • de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04.