Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Onderzoek

Weghalen van een knobbeltje uit de borst (excisie biopt)

Als u een knobbeltje in uw borst heeft, kunt u samen met de chirurg besluiten dit knobbeltje te laten verwijderen met een operatie. 

Na de operatie onderzoekt een patholoog het weefsel van het knobbeltje onder een microscoop, om zo een definitieve diagnose te stellen. 

Een borstafwijking wordt bij mannen ongeveer op dezelfde manier onderzocht en behandeld als bij vrouwen. De informatie die we hier geven geldt meestal voor vrouwen én mannen. Omdat borstafwijkingen en borstkanker vooral voorkomen bij vrouwen, is sommige informatie specifiek voor vrouwen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-149
Laatste revisie: 18 oktober 2023 - 15:16
Hoe verloopt het onderzoek?

Weghalen van een knobbeltje uit de borst (excisie biopt)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

De dag van opname

Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u operatiekleding aan. Als het knobbeltje goed te voelen is, hoeft u geen ‘lokalisatieprocedure’ te ondergaan. U gaat dan vanaf de afdeling Dagbehandeling direct naar de operatiekamer.

Lokalisatieprocedure

Is het knobbeltje in de borst moeilijk of niet te voelen? Dan gaat u voor de operatie eerst naar de afdeling Radiologie. Hier wordt het knobbeltje opnieuw in beeld gebracht. Daarna wordt een metalen draadje ingebracht op de plaats waar het knobbeltje zit. Dit wordt de ‘lokalisatieprocedure’ genoemd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het draadje wordt ingebracht met behulp van naald. Door het draadje kan de chirurg het knobbeltje tijdens de operatie makkelijk vinden. De lokalisatieprocedure duurt ongeveer 30 minuten. Daarna gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Vanuit daar brengt verpleegkundige u in uw bed naar de operatiekamer.

Voor het onderzoek

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht toegediend en medicijnen als dat nodig is. De operatie wordt meestal onder algehele narcose uitgevoerd. Soms kan de ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. De chirurg heeft dit dan op de polikliniek met u besproken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens de operatie maakt de chirurg een sneetje in de borst en neemt het afwijkende stukje weefsel weg. Als het knobbeltje in de borst niet te voelen is, wordt van dit weefsel een röntgenfoto gemaakt. Dit gebeurt tijdens de operatie. Zo controleert de chirurg of de afwijking inderdaad in het stukje weggenomen weefsel zit. Als het knobbeltje verwijderd is, wordt de wond gehecht.

Het stukje weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Het duurt ongeveer 1 week voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is.

Als er veel vocht uit de wond komt, wordt er tijdens de operatie soms een drain achtergelaten. Dit is een slangetje waardoor het wondvocht wordt afgevoerd. Deze drain wordt meestal de volgende dag door de thuiszorg of op de polikliniek weer verwijderd. Dit is over het algemeen niet pijnlijk.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier blijft u tot de narcose helemaal is uitgewerkt. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling.

Voor de operatie wordt op de operatiekamer uw huid schoongemaakt met een desinfectiemiddel met kleurstof. Deze kleurstof kan na de operatie alsnog in uw BH trekken. Deze kleurstof is moeilijk uit lichtgekleurde lingerie te verwijderen. Wij raden u daarom aan om de eerste dagen na de operatie een donkergekleurde BH te dragen.

Complicaties

Iedere operatie geeft een kleine kans op complicaties, zoals:

 • trombose;
 • longontsteking;
 • een nabloeding;
 • wondinfectie. 

Alle nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om deze complicaties te voorkomen.

Meer complicaties bij rokers

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken veel meer kans hebben op complicaties na een operatie dan niet-rokers:

 • De wond geneest langzamer bij rokers.
 • Er treden vaker infecties van de wond op bij rokers die ernstig kunnen zijn. 

Door voor en na de operatie te stoppen met roken, kan de kans op complicaties met 50% verminderen. Wij adviseren u daarom om minstens 4 weken vóór de operatie en 4 weken na de operatie niet te roken.

Naar huis

Meestal kunt u in de loop van de middag weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Deze afspraak is ongeveer 1 week na de ingreep. De chirurg vertelt u dan de uitslag van het weefselonderzoek en maakt zo nodig verdere afspraken met u.

Adviezen voor thuis

Na de operatie krijgt u steristrips op de wond. Deze strips mag u na 2 dagen verwijderen. Als de wond nog gebloed heeft, kunt u er een schone pleister op plakken. Anders is dat niet nodig. Verder zijn de volgende punten van belang:

 • Het is verstandig om de eerste dagen en nachten na de operatie een stevige BH te dragen.
 • De dag na de operatie mag u weer douchen. Het is belangrijk om na het wassen de wond goed schoon te spoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog de wond deppend met een schone handdoek.
 • De wond kan de eerste dagen na de operatie wat opzwellen. Dit is normaal. Heel soms treedt na de ingreep een infectie op. De wond is dan niet alleen opgezwollen, maar ook rood, warm en pijnlijk. Hierbij kan ook koorts optreden. Denkt u dat de wond geïnfecteerd is? Neem dan contact op met het ziekenhuis. Risicofactoren voor wondinfecties zijn roken, diabetes mellitus, overgewicht en auto-immuunziekten.
 • Neem gerust een pijnstiller wanneer dat nodig is. In het begin zullen sommige bewegingen wat pijnlijk zijn. Wees daarom voorzichtig en forceer niets.
 • Rondom het geopereerde gebied kan een pijnlijke blauwe plek ontstaan. Deze verdwijnt vanzelf weer na 1 tot 2 weken.
 • Meestal kunt u 1 week na de operatie weer gaan werken en sporten. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort werk en sport dat u uitvoert.

Heeft u nog vragen?

Stel gerust uw vragen aan de arts of verpleegkundige op de polikliniek of afdeling Dagbehandeling.

Heeft u na het ontslag nog vragen of problemen? 

 • Bel dan met het Borstcentrum, telefoonnummer: (073) 553 36 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.
 • Bij problemen ‘s avonds of in het weekend kunt u contact opnemen met uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.