Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Onderzoek

Verkorte diagnostiek bij een verhoogde PSA waarde

Uw behandelaar heeft een verhoogde PSA waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) gevonden in uw bloed. Daarom bent u doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis, polikliniek Urologie.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een verhoogd PSA. Samen met u proberen wij zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw verhoogd PSA.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code URO-099
Laatste revisie: 11 oktober 2023 - 15:41
Hoe verloopt het onderzoek?

Verkorte diagnostiek bij een verhoogde PSA waarde

Hoe bereidt u zich voor op uw eerste afspraak?

Voordat u naar uw eerste afspraak komt moet het volgende gebeuren:

  • urineonderzoek;
  • bloedonderzoek;
  • invullen vragenlijsten (IIEF en IPSS).

De formulieren die u hiervoor nodig heeft sturen wij per post naar u toe.

Wie ziet u op uw eerste afspraak?

Uw eerste afspraak op de polikliniek Urologie kan zijn bij: de uroloog, de arts in opleiding, de verpleegkundig specialist of de physician assistent.

Wat wordt er bij de eerste afspraak gedaan?

Bij uw eerste afspraak op de polikliniek worden de resultaten van het urine- en bloedonderzoek en de vragenlijsten met u besproken. Tijdens deze afspraak krijgt u ook een lichamelijk onderzoek, waarbij er via de anus aan de prostaat wordt gevoeld. Meestal wordt er dan ook een echo gemaakt van uw prostaat.

Op basis van deze informatie wordt besloten of er een aanvullend urineonderzoek nodig is. Ook kan het nodig zijn een MRI-scan te laten maken. Daarna volgt eventueel een weefselonderzoek van de prostaat. Als er vervolgonderzoeken bij u nodig zijn, worden nieuwe afspraken gemaakt.

Wat is MijnJBZ?

Via MijnJBZ kunt u het komende traject bekijken en vindt u meer informatie over de onderzoeken. Bij het maken van de eerste afspraak sturen wij u een e-mail met informatie over MijnJBZ, naar uw e-mailadres dat bij ons bekend is. Lees hier meer over het inloggen op MijnJBZ

Als u vragen heeft, een afspraak wilt verzetten of administratieve vragen heeft, dan kunt u bellen naar de polikliniek Urologie: (073) 553 60 10 (maandag t/m vrijdag van 8.30 uur - 17.00 uur).
 

Heeft u spoedvragen buiten kantooruren?

Voor dringende zaken ’s avonds na 17.00 uur, ’s nachts en in het weekend kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp: telefoonnummer (073) 553 27 00.