Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Statische nierscintigrafie (DMSA-scan) (LNG-010)

Bij een statische nierscintigrafie kijken we of er afwijkingen in de nieren zitten met behulp van een radioactieve stof. 

Daarbij gaat het om het opsporen of uitsluiten van afwijkingen in de nieren. 

De radioactieve stof krijgt u via een injectie in een bloedvat in uw arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving. U kunt alles normaal blijven doen.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Lees meer

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  • u krijgt een injectie met een radioactieve stof via een bloedvat in de arm toegediend;
  • 2 uur ná de injectie krijgt u een scan van ongeveer 20 minuten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-010
Laatste revisie: 22 juli 2020 - 16:31
Hoe verloopt het onderzoek?

Statische nierscintigrafie (DMSA-scan) (LNG-010)

Kinderen tot 6 jaar

Kinderen tot 6 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus ingebracht op de afdeling Kinderdagbehandeling. U krijgt hiervoor een aparte afspraak. Deze afspraak zal ongeveer 1 uur eerder plaatsvinden dan uw afspraak op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het toedienen van de injectie met radioactieve stof wordt het infuus weer verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw arts. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Uw arts zal dit met u bespreken.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De ingespoten stof moet een aantal uren inwerken (minimaal 2 uur). U hoeft deze tijd niet in het ziekenhuis te blijven en u kunt gewoon eten. De laborant vertelt u hoe laat u wordt terugverwacht.

Let op! Het is belangrijk dat u ongeveer 10 milliliter vocht per kilo lichaamsgewicht drinkt. Dus weegt u bijvoorbeeld 50 kilo, dan drinkt u: 50 x 10 milliliter = 500 milliliter (= halve liter). U mag zelf weten wat u drinkt.

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met een camera boven en onder uw lichaam. Het is belangrijk dat u goed stil ligt.

Als uw kind het onderzoek ondergaat kunt u, als ouder/verzorger, aanwezig zijn bij het maken van de scan.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. Er is geen verdere nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Hierbij is de wachttijd tussen de injectie en het maken van de scan niet meegerekend.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Bent u verhinderd? Geef dit dan tenminste 24 uur voor aanvang van het onderzoek door, via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.