Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de dikke darm (zonder stoma)

Bij een dikkedarmonderzoek maakt de radioloog röntgenfoto's van uw dikke darm.

In medische termen noemen we dit onderzoek een coloninloop. Bij dit onderzoek wordt contrastvloeistof ingebracht om de dikke darm zichtbaar te maken. Het lichaam neemt de contrastvloeistof niet op. Via de natuurlijke weg of via het stoma verlaat de contrastvloeistof het lichaam. 

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn. Let op: u ziet in MijnJBZ niet de medicijngegevens van uw apotheek.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-005
Laatste revisie: 21 september 2021 - 14:27
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de dikke darm (zonder stoma)

Dieet en laxeermiddelen

Voor het onderzoek is het van groot belang dat de darmen leeg zijn. Hiervoor volgt u een dieet en krijgt u laxeermiddelen.

Het dieet

De dag vóór het onderzoek mag u niets eten, alleen maar drinken. Het is belangrijk dat u veel drinkt; 2½ tot 3 liter per dag. Dit komt ongeveer overeen met 15 glazen of 20 kopjes. Wij adviseren u het drinken goed over de dag te verdelen.

U moet stoppen met drinken zodra de ontlasting zo dun als water is zonder vaste delen, ook al is deze nog bruin gekleurd. U mag daarna nog wel wat drinken als u dorst heeft.

U mag alleen heldere dranken kiezen. Hiermee wordt bedoeld:

  • leidingwater, mineraalwater of limonade (zonder koolzuur),
  • thee of koffie zonder melk, eventueel met suiker,
  • druivensap en appelsap,
  • gezeefd sinaasappel- of grapefruitsap (zeef met behulp van een theezeefje of koffiefilter),
  • bouillon van een bouillonblokje.

Het gebruik van andere dranken (onder andere melkproducten) is niet toegestaan. Als u wilt, kunt u een hongerig gevoel bestrijden met een bijvoedingsproduct zonder vezels en lactose, bijvoorbeeld Enlive of Fresubin. Dit is te koop bij de apotheek.

Ook op de dag van het onderzoek mag u niets eten. Wel is het drinken van 1 glaasje gezeefd vruchtensap of van 1 kopje thee of koffie zonder melk toegestaan. Is het onderzoek ná 13.30 uur dan kunt u - als u wilt - als ‘ontbijt’ een pakje Fresubin nemen.

Laxeermiddelen

U heeft met een recept 2 potjes magnesiumsulfaat en 4 tabletten Bisacodyl 5 mg opgehaald bij de apotheek. Magnesiumsulfaat en Bisacodyl zijn beide laxeermiddelen en zijn nodig om de darm goed schoon te krijgen. Meestal krijgt u ongeveer 1 tot 5 uur na het innemen van de laxeermiddelen aandrang en ontlasting. Deze middelen kunnen diarree veroorzaken. Houdt dus rekening met hele dunne ontlasting, ook ‘s nachts. Zorg ervoor dat u zo nodig meteen naar een toilet kunt gaan.

De meeste mensen vinden magnesiumusulfaat erg vies. U kunt een scheut limonadesiroop aan de oplossing toevoegen tegen de bittere smaak.

De dag vóór het onderzoek neemt u om 8.00 uur ‘s morgens en om 20.00 uur ‘s avonds:

  • 1 potje Magnesiumsulfaat dat u toevoegt aan een groot glas water of sirooplimonade
  • 2 tabletten Bisacodyl 5 mg per stuk (zonder kauwen innemen)

Gebruikt u tabletten tegen maagzuur, neem deze dan 1 uur ná de laxeermiddelen in.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Heeft u een darmstoma?

Dan geldt voor u soms een andere voorbereiding en/of nazorg. Overlegt u hierover met uw behandelend arts of de stomaverpleegkundige. Neem ook een schoon stomazakje mee.

Heeft u diabetes?

Dan kan het zijn dat u maatregelen moet treffen. Hiervoor is speciale informatie beschikbaar. Volgt u de hierin genoemde aanwijzingen op. Als u deze informatie niet heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. In de kleedkamer naast de onderzoekkamer kleedt u zich uit. Ook uw onderbroek trekt u uit. U krijgt een speciaal hemd/jasje om aan te doen. 

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is altijd toegestaan.

Houdt u er rekening mee dat uw onderkleding vies kan worden. Na afloop van het onderzoek kunt u diarree en buikkrampen krijgen. Daarom is het verstandig extra ondergoed mee te nemen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U wordt gevraagd op uw linkerzij op de tafel van het röntgenapparaat te gaan liggen. U krijgt een kort dun slangetje in uw anus (poepgaatje). Soms zit er aan het slangetje een ballonnetje dat opgeblazen wordt, zodat de contrastvloeistof niet kan weglekken. Via het slangetje loopt contrastvloeistof en lucht in uw dikke darm. Hierdoor krijgt u het gevoel van aandrang of een opgeblazen gevoel. De dikke darm wordt door de contrastvloeistof zichtbaar op de monitor. Vervolgens worden de opnamen in verschillende houdingen gemaakt: liggend op de rug, op de zij, enzovoort. De radioloog zal u zeggen wanneer u moet draaien. Op deze manier is de dikke darm van alle kanten te beoordelen.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Door de contrastvloeistof krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal en kunnen zelfs last van verstopping krijgen. U kunt dit voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1½ tot 2 liter per dag).

De eerste dagen na het onderzoek kan de ontlasting wit gekleurd zijn. Dit is afhankelijk van de gebruikte contrastvloeistof.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het maken van de opnamen gaat u naar het toilet in de kleedkamer. Er ligt een handdoek en een washandje voor u klaar op het toilet, zodat u zich kunt opfrissen. Neem uitgebreid de tijd om uw darmen tot rust te laten komen.

U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. U doet er verstandig aan wat te eten of te drinken voordat u naar huis gaat. Gaat u pas naar huis als uw darmen tot rust gekomen zijn.

Tevens krijgt u van ons een Bisacodyl tabletje voor de ontlasting mee naar huis. Dit tabletje kunt u thuis innemen en zorgt ervoor dat de contrastvloeistof zo snel mogelijk uw lichaam verlaat.

Als u een injectie in de arm heeft gehad, kunt u even wazig gaan zien. Dit is meestal binnen een halfuur weer over. Wij adviseren u de afdeling pas te verlaten als u weer normaal kunt zien.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.