Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Renogram en indirect mictiecystoscintigrafie/ refluxonderzoek (LNG-063)

Een renogram kunnen we combineren met een indirecte mictiecystoscintigrafie (een refluxonderzoek).

Met een renogram kunnen we afwijkingen in de werking van de nieren en in de afvoer van urine naar de blaas opsporen of uitsluiten. Bij een mictiecystoscintigrafie meten we de terugloop van urine uit de blaas naar het nierbekken. Dit onderzoek volgt altijd op het renogram. 

Bij beide onderzoeken wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. Deze stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-063
Laatste revisie: 6 december 2020 - 14:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Renogram en indirect mictiecystoscintigrafie/ refluxonderzoek (LNG-063)

Medicijngebruik

U moet een paar dagen voor het onderzoek stoppen met het innemen van medicijnen die de urineproductie beïnvloeden. Welke medicijnen dat zijn en hoe lang u van tevoren moet stoppen, bepaalt uw specialist. Bij onduidelijkheid hierover neemt u contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Op de dag van het onderzoek mag u geen NSAID’s gebruiken. Hieronder vallen onder andere:

  • diclofenac;
  • ibuprofen;
  • meloxicam;
  • naproxen.

Kinderen tot 6 jaar

Kinderen jonger dan 6 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

In de Nucleaire Geneeskunde wachtruimte drinkt u 2 bekers water. Dit is om de nieren te stimuleren. Na ongeveer een half uur haalt de laborant u op voor het onderzoek. Eerst gaat u naar het toilet om uit te plassen.

In de onderzoekskamer ontkleedt u het onderlichaam. Dit in verband met het indirect mictiecystoscintigrafie.

Het onderzoek start met het renogram. U gaat op een smal bed liggen. Het bed wordt boven de camera geplaatst. U krijgt de radioactieve stof via een infuus in uw arm. Op hetzelfde moment wordt de scan van uw buik gestart. Op die manier kunnen we volgen hoe de radioactieve stof zich verspreidt door uw lichaam en door de nieren uit het bloed wordt gefilterd. Als het nodig is krijgt u via het infuus een middel dat de urineproductie stimuleert. Daarna wordt het infuus verwijderd.

Aan het einde van dit onderzoek (het renogram) verplaatst de laborant de camera. Dan neemt u plaats op een verrijdbaar toilet dat voor de camera wordt gezet. Op het teken van de laborant plast u uit terwijl er een scan wordt gemaakt. Deze scan wordt
een indirect mictiecystoscintigrafie genoemd en duurt 3 minuten. Bij een indirecte mictiecystoscintigrafie wordt de radioactieve stof dus niet direct in de blaas gebracht, zoals bij een gewone mictiecystoscintigrafie. De radioactieve stof komt via uw bloed en nieren in uw blaas terecht.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar en mag u de afdeling verlaten. U mag weer normaal uw medicijnen gebruiken. Er is geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het renogram en het indirect mictiecystoscintigrafie duren in totaal 1 uur.

Soms is het nodig om ongeveer 45 minuten na afloop van het onderzoek nog een extra opname te maken. Dit duurt dan nog 5 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.