Headerafbeelding
Patiënt krijgt een PET-CT scan
Onderzoek

Hartonderzoek met Rubidium-82 (LNG-076)

Met dit onderzoek wordt de doorbloeding van de hartspier en de omliggende vaten zichtbaar gemaakt. Dit wordt gedaan met behulp van een radioactieve vloeistof en een PET-scanner.

LET OP!

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-076
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 11:50
Hoe verloopt het onderzoek?

Hartonderzoek met Rubidium-82 (LNG-076)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

De dag vóór het onderzoek moet u vanaf 20.00 uur rekening houden met wat u drinkt en eet. Dit geldt tot na uw onderzoek!

  • Drinken: u mag alléén water drinken (mineraalwater met/zonder koolzuur of water uit de kraan). Dit houdt in dat u dus GEEN koffie, (kruiden)thee, frisdrank, enz. mag drinken.
  • Eten: u mag géén producten eten waar cafeïne of chocolade in zit. Wij adviseren u brood te eten met vlees, kaas of jam.

Op de dag van het onderzoek mag u tot 4 uur vóór het onderzoek een lichte maaltijd gebruiken, rekening houdend met bovenstaande regels.

  • Vanaf 4 uur vóór de afspraaktijd mag u niets meer eten of roken!
  • U mag alléén water (mineraalwater zonder koolzuur of uit de kraan) drinken.

U mag wel gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Gebruikt u medicijnen?

Er zijn medicijnen die tijdelijk gestopt moeten worden voor het onderzoek. Uw cardioloog heeft u hierover geïnformeerd en de medicijnen waarmee u moet stoppen staan hierboven genoteerd.

U mag vanaf 20.00 uur op de dag vóór het onderzoek geen medicijnen gebruiken die cafeïne of coffeïne bevatten, zoals paracetamol.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan zonder extra maatregelen. De radioactiviteit is namelijk dermate laag dat er geen nadelige effecten voor foetus of baby kunnen optreden. Heeft u hierover nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. Het is niet mogelijk om een familielid of begeleider mee te nemen naar de onderzoeksruimte.

De laborant brengt u naar de voorbereidingskamer. Hier trekt u uw bovenkleding uit. Er worden stickers met elektroden op uw bovenlijf geplakt om tijdens het onderzoek een hartfilmpje te kunnen maken. Ook krijgt u een infuus in uw rechterarm; meestal in uw elleboogplooi.

Hierna gaat u naar de scanruimte. Daar neemt u plaats op het bed van de scanner. U ligt op uw rug. De laborant sluit de elektrodenstickers aan en u krijgt een band om uw linkerarm om uw bloeddruk te kunnen meten. U legt uw armen boven uw hoofd. Tijdens het onderzoek blijft u in deze houding liggen. Het infuus wordt aangesloten op de benodigde slangetjes.

Dan gaat de laborant de kamer uit en beginnen we met de scans. Er worden 3 verschillende scans gemaakt:

  1. Er wordt een overzichtsscan gemaakt. Dit duurt ongeveer 1 minuut.
  2. Er wordt een scan gemaakt van uw hart met een radioactieve stof. Hier merkt u niets van. Deze scan duurt ongeveer 8 minuten.
  3. Na 10 minuten komt de nucleair geneeskundige de kamer binnen om het medicijn Regadenoson toe te dienen. Dit medicijn zorgt ervoor dat we inspanning kunnen nabootsen. Zodra het medicijn is toegediend, wordt de laatste scan gestart. Deze scan duurt ook ongeveer 8 minuten. U kunt door het medicijn enkele minuten last krijgen van de volgende klachten: druk op de borst, benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, een drukkend gevoel in de hals en warm worden. Probeert u, ondanks eventuele ongemakken, zo stil mogelijk te blijven liggen. De scan is zeer gevoelig voor beweging. Aan het einde van het onderzoek zijn de klachten meestal weer verminderd of zelfs al verdwenen.
Patiënt krijgt een PET-CT scan

Tijdens het onderzoek houden de medewerkers u steeds via camera's in de gaten vanuit de bedieningsruimte. U kunt u altijd met de medewerkers praten via de intercom. Na de scan verwijdert de laborant het infuus en de stickers en u mag zich weer aankleden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voorbereiding:  20 minuten

Overzichtsscan: 5 minuten

Rustscan: 10 minuten

Inspanningsscan: 10 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze nu weer innemen zoals u gewend bent op de gebruikelijke tijden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.