Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

PET-CT van de myocardperfusie met behulp van Rubidium-82, na farmacologische stress en in rust (LNG-076)

Bij dit onderzoek wordt de doorbloeding van de hartspier en daarmee de doorgankelijkheid van de kransslagaders zichtbaar gemaakt.

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, 's-Hertogenbosch

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie uiterlijk 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-076
Laatste revisie: 23 juni 2020 - 11:16
Hoe verloopt het onderzoek?

PET-CT van de myocardperfusie met behulp van Rubidium-82, na farmacologische stress en in rust (LNG-076)

Eten en drinken

De dag vóór het onderzoek moet u vanaf 20.00 uur rekening houden met wat u drinkt en eet.

  • Drinken: u mag alléén maar water drinken (spa blauw/rood of water uit de kraan).
  • Eten: u mag géén producten eten waar cafeïne of chocolade in zit. 

Gebruikt u medicijnen?

Medicatie die gestopt moet worden:
Er zijn medicijnen die tijdelijk gestopt moeten worden voor het onderzoek. Uw cardioloog heeft u hierover geïnformeerd. Neem uw eigen longmedicatie (puffers en inhalers) mee op de dag van het onderzoek (als dit van toepassing is).

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan zonder extra maatregelen. De radioactiviteit is namelijk dermate laag dat er geen nadelige effecten voor foetus of baby kunnen optreden. 

Wat voor kleding trekt u aan?

Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam bloot maken. Wij vragen u daarom om ruimvallende kleding te dragen. Ook raden wij u aan om op de dag van het onderzoek géén steunkousen te dragen. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. Het is niet mogelijk om een familielid of begeleider mee naar binnen te nemen.

De laborant brengt u naar de voorbereidingskamer. Hier trekt u uw bovenkleding uit. Er worden ECG-plakkers op uw bovenlijf geplakt om u tijdens het onderzoek in de gaten te kunnen houden. Ook worden er een infuus in uw rechterarm aangebracht.

Na deze voorbereidingen brengt de laborant u naar de scanruimte. Daar krijgt u een beker water met bubbels (spa rood) te drinken om de maag te vullen. Hierdoor komt uw hart beter in beeld. Dan neemt u plaats op het bed van de scanner. U ligt op uw rug. De laborant sluit de plakkers aan en u krijgt een band om uw linkerarm om uw bloeddruk te kunnen meten. U legt uw armen boven uw hoofd. Tijdens het onderzoek blijft u in deze houding liggen. Het infuus wordt aangesloten op de benodigde slangetjes.

Dan gaat de laborant de kamer uit en beginnen we met de scans. Er worden 3 verschillende scans gemaakt:

  1. Er wordt een overzichtsscan gemaakt.
  2. Er wordt een scan gemaakt van uw hart met een radioactieve stof. Hier merkt u niets van. Deze scan duurt een kleine 10 minuten.
  3. Na 10 minuten komt de nucleair geneeskundige de kamer binnen om het medicijn Regadenoson toe te dienen. Dit medicijn zorgt ervoor dat we inspanning kunnen nabootsen. Zodra het medicijn is toegediend, wordt de laatste scan gestart. Ook deze scan duurt een kleine 10 minuten. U kunt door het medicijn heel kort (ongeveer 3 minuten) last krijgen van de volgende klachten: druk op de borst, benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, een drukkend gevoel in de hals en warm worden. Probeert u, ondanks eventuele ongemakken, zo stil mogelijk te blijven liggen. De scan is zeer gevoelig voor beweging.

Patiënt krijgt een PET-CT scan

Tijdens het onderzoek houden de medewerkers u steeds in de gaten vanuit de bedieningsruimte. U kunt u altijd met de medewerkers praten via de intercom. De medewerkers zijn vanwege de radioactieve stof niet bij u in dezelfde ruimte, maar zij zien en horen u dus wel.

Na de scan bent u klaar. De laborant verwijdert het infuus en de plakkers en u mag zich weer aankleden. U mag weer normaal eten en drinken. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen mag u die nu weer innemen.

 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Hiervan bent u ongeveer 30 minuten op de voorbereidingskamer en 30 minuten in de scanruimte. 

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.