Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Mictiecystoscintigrafie (refluxonderzoek) (LNG-013)

Bij een mictiecystoscintigrafie onderzoeken we of er urine uit de blaas naar het nierbekken terugloopt.

De radioactieve stof wordt via een blaaskatheter in de blaas gebracht. 

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-013
Laatste revisie: 29 juli 2021 - 15:03
Hoe verloopt het onderzoek?

Mictiecystoscintigrafie (refluxonderzoek) (LNG-013)

Blaaskatheter

Op de polikliniek Urologie (of bij kinderen op de afdeling Kinderdagverpleging) wordt een blaaskatheter ingebracht. U arriveert met blaaskatheter op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera onder de blaas- en nierstreek. U krijgt via de blaaskatheter de radioactieve stof toegediend totdat de blaas helemaal gevuld is. Hierna moet u de buikspieren aanspannen om druk op de blaas uit te oefenen. Tenslotte loopt de radioactieve stof via de katheter weer terug in de zak. Het kan ook zijn dat de katheter wordt verwijderd en u voor de camera op een toilet moet uitplassen. Als de blaas leeg is wordt de blaaskatheter verwijderd en bent u klaar.

Bij jonge kinderen worden eventueel antibiotica voorgeschreven om een blaasontsteking te voorkomen. Dit hoort u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Verder is er geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.