Headerafbeelding
Zorgverleners overleggen op de afdeling endoscopie
Onderzoek

Kijkonderzoek maag-darmkanaal (PowerSpiral endoscopie via de mond of anaal)

Een PowerSpiral endoscopie is een kijkonderzoek van het maag-darmkanaal.

Bij de PowerSpiral maken we gebruik van een speciale scoop die wordt aangedreven door een klein motortje. Daarmee kan de MDL-arts de hele dunne darm bekijken. Dit onderzoek wordt vaak gedaan om de oorzaak van bloedverlies uit de darm op te sporen. Met de camera kan de MDL-arts de darm bekijken en eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen ontdekken. Vaak worden hapjes weefsel (biopten) weggenomen voor onderzoek. De arts kan ook kleine ingrepen doen, zoals het verwijderen van poliepen of bloedingen stelpen.

Belangrijk!

Het onderzoek verloopt bijna op dezelfde manier als de coloscopie. Het is daarom heel belangrijk dat u de folder 'Coloscopie' heel goed doorleest. Bijvoorbeeld omdat u zich goed moet voorbereiden op het onderzoek. Het onderzoek kan alleen doorgaan als u deze instructies heel precies opvolgt.

Hieronder leest u wat specifiek voor het PowerSpiral onderzoek geldt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neemt u dan uw geldig legitimatiebewijs mee en uw patiëntenpas. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzichtje van alles wat u mee moet nemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code INT-209
Laatste revisie: 20 februari 2023 - 15:03
Hoe verloopt het onderzoek?

Kijkonderzoek maag-darmkanaal (PowerSpiral endoscopie via de mond of anaal)

Sedatie

Om het onderzoek voor u zo comfortabel mogelijk te laten verlopen krijgt u altijd diepe sedatie. Sedatie betekent letterlijk ‘het verlagen van het bewustzijn’. Meer informatie leest u in de folder 'Sedatie bij een onderzoek en/of behandeling'.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur.

Wat zijn de risico's?

Dit onderzoek is meestal een veilig onderzoek.

  • Krijgt u het onderzoek via uw mond? Dan kunt u 1 tot 2 dagen last hebben van keelpijn of kan het slikken moeilijk gaan. Dit gaat vanzelf weer weg en u hoeft zich hier over geen zorgen te maken.
  • Slechts in zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding of een scheurtje (perforatie) in de darm. Een perforatie komt vooral voor als er een vernauwing zit in de darm of als de arts poliepen heeft verwijderd.

Wie kunt u bellen als er complicaties zijn?

Krijgt u thuis last van aanhoudende pijn, zwarte ontlasting en/of blijft u steeds overgeven? Neemt u dan contact op met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

  • Tijdens kantooruren: afdeling Endoscopie, (073) 553 30 51.
  • Buiten kantooruren: afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Als u nog vragen heeft kunt u deze voor het onderzoek stellen. U kunt ook bellen naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51, kies dan optie 1, het secretariaat.