Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

Gastro-oesofageale reflux onderzoek bij kinderen (LNG-069)

Het gastro-oesofageale reflux onderzoek is een onderzoek naar de werking van de overgang van de slokdarm naar de maag met behulp van een radioactieve vloeistof.

Deze radioactieve vloeistof wordt toegediend via de voeding van uw kind. De stof heeft geen bijwerkingen en uw kind proeft er niets van. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor uw kind of voor de omgeving.

Belangrijk

LET OP! U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-069
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 14:00
Hoe verloopt het onderzoek?

Gastro-oesofageale reflux onderzoek bij kinderen (LNG-069)

Uw kind voorbereiden

Op de website Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Zo kan uw kind er verschillende filmpjes over het ziekenhuis bekijken. Op deze manier kunt u zich samen voorbereiden op het onderzoek in het ziekenhuis.

Eten en drinken

1 dag voor het onderzoek moet u (ouder/verzorger van het kind) zich melden op het afgesproken tijdstip op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U moet hier een klaargemaakt flesje voeding of zak sondevoeding voor uw kind afleveren. De laborant voegt aan deze voeding een geringe hoeveelheid radioactieve stof toe. U neemt vervolgens de voeding weer mee naar huis.

Het is de bedoeling dat uw kind deze voeding die avond rond 23.00 uur krijgt. Daarna mag uw kind niets meer eten en/of drinken. Het kind mag na de voeding gewoon gaan slapen.

Medicijnen

Krijgt uw kind medicijnen die de functie van het maag-darmkanaal beïnvloeden? Bespreek dit dan met de kinderarts. Soms is het nodig deze medicijnen enige tijd voor het onderzoek te stoppen. Hoelang van tevoren de medicatie gestaakt moet worden en om welke medicijnen het precies gaat vertelt uw kinderarts. Bij onduidelijkheid hierover neemt u contact op met uw kinderarts.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De volgende ochtend meldt u zich, met uw kind, op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Nadat uw kind is ingeschreven, neemt u plaats in de wachtruimte. U wordt door een laborant opgehaald en meegenomen naar de onderzoeksruimte. Tijdens de scan ligt uw kind op een smal bed in een vacuümmatras. Dit matras zorgt ervoor dat het kind makkelijker stil kan blijven liggen tijdens de scan en is comfortabel voor het kind. De camera wordt boven de buik geplaatst en de scan wordt gemaakt. Dit duurt ongeveer een half uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de scan klaar is mag u naar huis. Er is geen verdere nazorg nodig. Uw kind mag weer normaal eten en drinken. De medicijnen mogen, als ze gestaakt moesten worden, weer ingenomen worden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.